Keresés

Simicska Lajos: Orbán egy geci

Több jobboldali médium vezetősége váratlanul lemondott, miután Simicska Lajos csütörtökön bejelentette, hogy totális médiaháborút indít a médiaadót bevezető Orbán ellen. A miniszterelnök egykori jó barátja, a fideszes gazdasági hátország vezetője erre keményen válaszolt: péntek délután Simicska ott savazta Orbánt, ahol csak érte.

– Kirúgok minden orbánistát, aztán kinevezem a helyükre az én embereimet, akiket nem lehet megfélemlíteni meg lefizetni. Még egyszer mondom, mindenhol az én embereim fognak ülni.

– Ön szerint miért mondtak le a lap vezetői?

– Mondtam az előbb. Nagyon jól tudom, miről van szó. Orbán egy geci.

Mindezt Simicska Lajos, médiatulajdonos-üzletember mondta az Indexnek péntek délután, útban a Magyar Nemzet szerkesztősége felé, miután lemondott több, az érdekeltségébe tartozó jobboldali médium vezetősége.

Péntek délután a Magyar Nemzet, az MNO, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió vezetői közleményükben azt írták, lelkiismereti okokból távoznak, de bővebb indoklást nem mellékeltek. Simicska csütörtökön mondta a Népszavának, hogy totális médiaháború lesz, ha a kormány valóban ötszázalékossá alakítja a reklámadót. Ma ők adták be a lemondásukat:

  • Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Televízió elnöke,
  • Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője,
  • Élő Gábor, az MNO főszerkesztője,
  • Szikszai Péter, a Hír Televízió vezérigazgató-helyettese,
  • Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese,
  • Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese.

Pénteken Simicska azt is elmondta az Indexnek, hogy már tavaly óta nem beszél a miniszterelnökkel. Az már eddig is nyílt titok volt, hogy megromlott a viszony Orbán Viktor és egykori jóbarátja, a fideszes gazdasági hátország megteremtője között. Simicska Lajos azonban még sosem kelt ki olyan keményen Orbán ellen, mint péntek délután. Simicska, aki éveken keresztül bujkált a média elől, pénteken több helyen is rendkívül hevesen reagált a lemondásokra.

Az Origónak azt mondta:

„Amíg én vagyok, minden van, folytatom a háborút, és mindenkit kibaszok.”

„Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval, de ennek beismerése helyett ragaszkodik az ötlethez, és a várt bevételhez, így szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között.”

Szerinte a miniszterelnök három csoportra osztja a médiaszereplőket: a kormányzattal teljes egyetértésben lévőkre, a kritikai hangúakra és az ellenségekre, célja pedig az, hogy ezek közül csak az első kategória maradjon, a többieket ellehetetleníti.

Hír 24-nek adott interjúban többek között az őt kritizáló Bayer Zsoltnak is beszólt: azt mondta, ahelyett, hogy beleártaná magát az ügybe, inkább adná meg a pénzét, amivel tartozik.

„Na, akkor én meg annyit mondok, egy mondatot, hogy: légy oly kedves, ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne.”

Az Átlátszónak adott telefonos interjúban Simicska azt is elárulta, milyen lesz a megújuló médiabirodalma. Eszerint a Magyar Nemzet új főszerkesztője D. Horváth Gábor, az ügyvezető Tóth Mariann lesz. A Hír TV elnöke pedig személyesen maga Simicska Lajos.

A riporter kérdésére, hogy kormánykritikus lesz-e az új Simicska-média, ezt mondja: „Természetesen egy független média mindig az aktuális dolgokkal foglalkozik. Bár az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, amik föl akarják számolni a független médiát, de természetesen a mi médiánk ennek ellen tud állni, és kurvára le fogja szarni, hogy az Orbán mit akar.”

Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. pénteken este azt is közölte, hogy a Lánchíd Rádió ügyvezetője és főszerkesztője Schlecht Csaba lett. Ő korábban a gyanú szerint főszerepet játszott 17 fantommá vált Fidesz-közeli cég eladásában, de az ellene indított eljárást a rendőrség 2002-ben lezárta. Ez az a 17 vállalkozás, amely Kaya Ibrahim és Josip Tot kezébe került.

Simicska Lajos a Magyar Narancsnak adott interjújában elmondta, hogy mit gondol Orbán rendszeréről – nem sok jót. Egy kis ízelítő:

„Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.”

Orbánról: „Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg. (…) Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.”

„Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.”

Simicska Orbán „ügyeiről”: „Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?”

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!