Keresés

Senki nem akarja, mégis a Klikhez lökik a felsődobszai iskolát

Felsődobsza iskola
Fotó: Magócsi Márton

A felsődobszai önkormányzat öt éve még lelkesen adta át az iskoláját a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET), most mégis mindent megtettek, hogy a Klikhez kerüljön. Pedig a Kliknek nincs túl jó híre, a MET-tel pedig mindenki elégedett a környéken. Sokak szerint a fideszes polgármester egyszerűen rájött: esélye sincs előrejutni a pártban, ha lepaktál egy kormánykritikus egyházzal. 

Egy percre megáll az élet a felsődobszai főutcán, ha megszólal az önkormányzati hangosbemondó. A gyerekek abbahagyják a játékot, egy nyugdíjas nő feszülten támasztja a biciklijét az ábécé előtt, de még a domboldalon legelésző birkák is pontosan hallják, kik jogosultak iskoláztatási támogatásra. „Így több emberhez eljut” – mondja a nő, amikor véget ér a tájékoztató, majd hazateker a frissen megvásárolt ebédrevalóval.

Bár a tájékoztatóban nem hangzott el, a felsődobszai iskola nagy változás előtt áll: szeptemberben az önkormányzat nyomására állami fenntartásba kerül, pedig öt éve még a polgármester ajánlotta fel az Iványi Gábor-féle Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET).

Először mindenki örült neki

2011-ben a felsődobszai polgármester, Luterán András azzal kereste meg a MET képviselőit, hogy szívesen átadná az egyháznak az akkor még önkormányzati fenntartásban működő Bárczay Gábor Általános Iskolát és a helyi óvodát. Az önkormányzat nem bírta tovább fenntartani a veszteséget termelő intézményeket, de el akarta kerülni a megszűnést, ezért volt szükség a fenntartóváltásra.

Felsődobsza iskola
Fotó: Magócsi Márton

Az öt évre szóló közoktatási szerződés által az egyház használatba vehette az önkormányzati tulajdonú épületeket, köztük az egy évvel korábban, 230 millió forint uniós pénzből felújított iskolát, cserébe pedig vállalta az oktatás megszervezését. A megállapodásban részt vett három közeli település, Szentistvánbaksa, Nagykinizs és Hernádkércs is, ahonnan a gyerekek 1994 óta a felsődobszai iskolába járnak. „Luterán András támogatta a leghangosabban, hogy adjuk át az iskolát az egyháznak. Utólag is jó ötletnek tartom, mert nem volt tovább dolgunk vele, gazdaságilag pedig jól működött tovább” – mondta Jónás Béla nagykinizsi polgármester.

A felsődobszai óvoda és az iskola az abaújkéri Wesley János Iskola és Kollégium tagintézményei lettek, akárcsak a hernádszentandrási és a nagykinizsi óvoda. A metodisták több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település mellett Budapesten, Szegeden, valamint Orosházán is működtetnek óvodákat és iskolákat, tehát nem volt számukra újszerű a feladat.

Felsődobsza iskola
Az iskola épülete belülről | Fotó: Magócsi Márton

A következő években azonban megromlott a viszony a fideszes Luterán és a MET között, ami oda vezetett, hogy 2014-ben a polgármester megpróbálta felbontani a szerződést. Iványiék bíróságra vitték az ügyet, ahol tavaly júniusban jogellenesnek látták a szerződésbontást. Így az intézmények a MET kezében maradhattak, az azonban biztos volt, hogy az önkormányzat nem fogja meghosszabbítani a szerződést, hiába szerette volna az egyház és a többi polgármester is.

A Fideszben nem hangzik jól a MET neve

„A felsődobszai polgármester rádöbbent, hogy politikailag nem veszik jó néven a velünk való együttműködést. Nem emlékszem, kimondta-e pontosan, de az elmúlt években folyton a levegőben lógott, hogy szeretne előrébb lépni a megyei pártszervezetben, amire miattunk nincs esélye. Ezért aztán mindenfélét kitalált ellenünk” – mondta az Abcúgnak Iványi, aki valóban nem népszerű kormánypárti körökben.

A lelkész azért került konfliktusba a kormánnyal, mert 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et az egyházi státuszától. Iványiék előbb az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol bár nekik adtak igazat, az Országgyűlés illetékes bizottsága végül mégsem ismerte el őket egyházként, mert csak kis társadalmi támogatottsággal bírnak. Pedig Iványi – aki korábban SZDSZ-es országgyűlési képviselő is volt – valaha jó viszonyt ápolt Orbán Viktorral: ő adta össze őket Lévai Anikóval, és a két legidősebb gyereküket is ő keresztelte.

Felsődobsza iskola
Fotó: Magócsi Márton

Bár Iványi szerint az állhat a háttérben, hogy a polgármester próbál megfelelni a Fidesz elvárásainak, két éve hivatalosan azért akarta felbontani a szerződést, mert alacsony színvonalúnak látta az oktatást. Iványi szerint ez nem lehet, hiszen az átvétel után minden a megszokott mederben folyt tovább, sőt, a gyerekek elvándorlása is megállt. „Nem volt rosszabb a gyerekek teljesítménye az országos átlagnál” – mondta. Kopcsik István, a MET szabolcsi oktatási ügyekért felelős munkatársa szerint az is a munkájukat dicséri, hogy az elmúlt években számos pályázatot tudtak nyerni, és hogy az abaújkéri iskolából átjáró tanárok révén minden tárgyat szaktanár tanított.

Ezt erősítették meg az Abcúgnak nyilatkozó helyiek is. „Szeretjük, nagyon is jó” – mondta egy hatodikos lány az iskoláról, és több szülő is hasonlóan látta. Volt, aki attól tartott, nehogy az állami átvétel miatt át kelljen hordani a gyerekeket Halmajra. „Én nem fogom tudni, oldják meg akkor ők!” – háborgott egy anyuka. Egy másik nő szerint valóban romlott az iskola teljesítménye az utóbbi időben, de ez nem a fenntartón múlik. „Teljesen mindegy. Ha a szülők többsége olyan, amilyen, akkor hiába küzd a tanár” – fogalmazott.

Azért is nehéz elképzelni, hogy az egyház tönkretette volna az iskolát, mert a 2011-es átvétel után szinte minden tanár a helyén maradt. Csoltó Lajos, aki addig az iskolát vezette, öt éve Abaújkérre került, majd három és fél év után vette át ismét a felsődobszai tagintézményt. Most az Abcúgnak azt mondta, semmilyen szakmai kritikát nem kapott az önkormányzattól.

Felsődobsza iskola
Fotó: Magócsi Márton

Jónás Béla szerint Luterán több levelet is írt a társulásban résztvevő önkormányzatoknak arról, hogy elégedetlen az iskolával, de sosem tudta megmondani, miért. „Szerettük volna, hogy az egyház működtesse tovább az iskolát, de nem szólhattunk bele a döntésbe” – mondta a nagykinizsi polgármester. „Semmi probléma nem volt az iskolával, nem értem, miért kell felrúgni azt, ami jól működik”. A nagykinizsi óvoda továbbra is a MET fenntartásában marad. „Nincs pénzünk fenntartani, bezárni meg nem akarjuk, ezért örülünk, hogy átvállalták”.

Luterán semmivel sem indokolta a MET-nek, miért nem akarja meghosszabbítani a szerződést, és nekünk is csak annyit mondott, hogy amíg nem zajlik le az átvétel, nem nyilatkozik. Két nappal később, amikor már megszületett az egyezség, azzal hárította el a kérdéseinket, hogy az átvétel az egyház és a Klik ügye, ő ebbe nem szól bele. A további kérdéseinkre nem akart válaszolni.

Magyarabb rendezvényeket!

Azon túl, hogy a MET nem népszerű a Fideszben, több pletyka is szárnyra kapott a faluban arról, mi lehet a polgármester problémája. A nagykinizsi polgármester is megerősítette, hogy Luteránnak sokáig személyes gondja volt az iskolaigazgatóval, ami állandó vitákhoz és sértegetésekhez vezetett.

Pedig Kopcsik szerint a képviselők közül nem mindenki értett egyet a polgármesterrel, nyíltan viszont senki sem vállalta a véleményét. „Előfordult, hogy beszélgettem az egyikükkel az utcán, és ha öt méterre felbukkant az utcán, egyből témát váltott. Nagyon keménykezű vezetés van a faluban” – mondta. Kopcsik szerint volt olyan képviselő, aki arra biztatta, vásároljon a MET a polgármester boltjában, akkor talán náluk hagyja az iskolát. „Szívesen erősítjük a helyi vállalkozásokat, de máshonnan olcsóbban be tudtuk szerezni, amire szükség volt. Ettől függetlenül az utolsó ajánlatunkba beleírtuk, hogy ha egy helyi vállalkozónak van olyan terméke, akár élelmiszere, amit tudunk hasznosítani, akkor rendelni fogunk tőle”.

Felsődobsza iskola
Fotó: Magócsi Márton

Túl sok konkrét kritikát Kopcsik sem kapott a polgármestertől. „Annyit mondott egyszer, hogy az iskolai rendezvényeknek sokkal magyarabbnak kellene lenniük. Pedig a MET soha sem volt magyarságellenes, a tanárok pedig 2011 előtt is ugyanúgy tanítottak, mint azután”. Egy időben az is elterjedt a faluban, hogy a polgármester más célokra akarja használni az iskola épületét, de erre a klikes átvétellel sem lesz lehetősége.

A konyhások már felmondtak

A Klik és a MET augusztus 17-én állapodott meg az átvételről, addig csak annyi dőlt el, hogy a Bárczay a halmaji iskola tagintézménye lesz, és a gyerekek oda járhatnak tovább, ahová eddig. Gáldi Nóra, a MET jogtanácsosa szerint az elmúlt hónapokban többször is keresték a Kliket, hogy kezdjék meg az átadás-átvételt, de egyszer sem kaptak hivatalos választ. Egészen addig, míg be nem jelentették, hogy szerdán megnézik az épületet.

A Klik szombaton kiadott közleményében ezzel szemben az áll, „a fenntartói jogok átadását a jogszabályban előírt módon az eddigi fenntartónak, a MET-nek kellett volna előkészítenie, beszerezni a szükséges véleményeket, és a minisztériumot erről hivatalosan értesítenie. A MET nem folytatta le határidőre a jogszabályban meghatározott eljárást, a köznevelési szerződés megszűnése miatt, így a Kormányhivatalnak kell kijelölnie a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot a fenntartói feladatok elvégzésére”.

Felsődobsza iskola
Fotó: Magócsi Márton

„Fogalmunk sincs, lesz-e állásunk, vagy mi lesz” – mondta az Abcúgnak az iskola egyik tanára, amíg az iskola előtt várta, hogy eldőljön a sorsa. A takarítókhoz és a karbantartókhoz hasonlóan abban sem volt biztos, hogy megmarad az állása. A Klik helyszínen levő munkatársa végül az Abcúgnak azt mondta, minden dolgozót tovább foglalkoztatnak, és a gyerekek sem éreznek majd semmit a változásból. Ezt megerősítette a szombati közlemény is: „az iskola életét a fenntartóváltás nem fogja megzavarni, az intézmény dolgozói és tanulói számára változás nem történik, erről az ott dolgozó pedagógusok, alkalmazottak külön tájékoztatást kapnak”.

A felsődobszai óvoda és az iskola épületében levő konyha viszont önkormányzati fenntartásba kerül. A konyha dolgozói közül úgy tűnik, mindenki felmond. „Négy hónap próbaidőt ajánlott úgy, hogy 18 éve itt dolgozom” – mondta felháborodva az élelmezésvezető, akinek az eddigi vezetői pótlék sem járt volna, és 24 órát kapott a döntésre. Munkatársaihoz hasonlóan végül nem fogadta el az ajánlatot.

 

Bár a polgármestert többször kerestük telefonon, nem akart válaszolni a kérdéseinkre, cikkünk megjelenése után azonban eljuttatta hozzánk a képviselő-testület közleményét. Ebben azt írják, az elmúlt öt évben érkezett szülői panaszok miatt döntöttek a fenntartóváltás mellett. A közlemény szerint a panaszok hátterében a gyakori tanárváltás, a fegyelmezési problémák és a szervezetlenség álltak, „illetve olyan egyéb problémák a MET részéről, amelyekre már nem kívánunk itt kitérni, nem kívánunk sarat dobálni”. A testület cáfolta, hogy bármilyen más, akár politikai ok szerepet játszott volna a döntésben. 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!