Keresés

Semmi kilátásunk nincsen

Szinte mindenki elkötözött már a befalazásra ítélt ferencvárosi házból, ahol már egy hete nincs áram. Vannak azonban, akik mégis maradnának, pedig csak gyertyával tudnak világítani, és paplanok alá bújnak a hideg elől. Egyszerűen nincs hova menniük.  

Két helyen is pakoltak szerdán a külső-ferencvárosi Vaskapu utca egyik házában. Az utcán az egyik üzlethelyiség tartalmát – régi könyveket, újságokat, papírokat – górtak konténerbe, odabent pedig az egyik emeleti lakásban pakolta dolgait egy idős nő és a lánya. A két, zömében befalazott ajtajú és ablakú lakásokkal övezett udvaron senki sem mozdult, csak a galambok rebbenésének hangja visszhangzott.

Vaskapu utca
Fotó: Magócsi Márton

Ez az a ház, amit már egy ideje ki szeretne üríteni a kerületi önkormányzat. Most egy leégett vezeték adott erre újabb apropót, emiatt egy hete nincs áram a lakásokban, és az önkormányzat nem is akarja helyreállítani az elektromos rendszert, mert nem lenne gazdaságos.

A házat már egy ideje szeretné kiüríteni az önkormányzat, de ebben akadályozza, hogy több lakást otthontalan emberek vettek birtokba. Ennek megelőzésére az üres lakások többségének ajtaját-ablakát is befalazták. Nyáron egyszer már megpróbálták kitessékelni a lakásfoglalókat végrehajtási eljárás nélkül. Az egyikük, Danó Zoltánné Terézia történetét akkor mi is bemutattuk. Azóta több lakásból is kiköltöztek a lakók, és a hét elején úgy tűnt, hogy az önkormányzat eltávolítja a maradókat is, akár rendőri intézkedéssel. Ennek szerdán kora délelőtt nem volt nyoma, akadálytalanul be lehetett menni a házba. Később aztán megjelent pár sárga mellényes önkormányzati őr a bejáratnál, akik senkit nem engedtek be az épületbe, aki nem odavalósi volt.

Vaskapu utca
Fotó: Magócsi Márton

A jogcímmel rendelkező bérlők többsége az önkormányzat által biztosított másik bérlakásba ment. Egy idős nő és lánya szerdán még pakolt. Azt mondták, felújtott lakásba költözhet a 83 éves nő, ráadásul a jelenlegivel ellentétben komfortosba. Itt a két udvar közötti lépcsőháznál vannak a közös vécék, állapotukról sokat elmond, hogy a bejáratuk egy sarokpántra akasztott furnérlap, rajta firkált koponya. Az idős nő szerint valaki lakik még az első emeleten,  de csak azért vannak még itt, mert nem fogadták el a csereingatlant. Lakásuk zárva volt. Danó Zoltánné Terézia sem volt otthon szerda délelőtt, az utcai helyiséget kipakoló család pedig nem akart beszélni velünk.

A jogcím nékül itt élők viszont nem akarnak menni. Pontosabban azért nem mennek, mert nincs hova menniük. Lakatos Ferenc, felesége és négy fiuk, illetve az ő élettársaik a leégetett kábelekkel és más törmelékkel teleszórt hátsó udvar egyik földszinti lakásába vették be magukat fél éve. A bejárathoz egy falba ütött lyukon át lehet eljutni, a deszkaajtón kívülről pokróc lóg, ez ad némi szigetelést. Feltehetően szigetelés a célja a lakás valaha volt rendes bejáratára szögezett régi szőnyegnek is. Ablak nincs.

A sötét helyiségben egyetlen gyertya ég, és hideg van, csak árnyak látszanak. Hatan fekszenek a földre tett matracokon paplanok alá bújva, a családfő és felesége, illetve két fia és élettársaik. A másik szobában még hárman vannak. Azt mondták, éjjel sokáig fent voltak, mert csak későn tudott hozni nekik egy önkéntes egy gázpalackot, amihez valaki ígért egy tűzhelyet, “Hogy legyen valamin egy kis teát főzni”.

Vaskapu utca

“Azelőtt sátorban laktunk az erdőben két évig – mondta a férfi – annak előtte pedig albérletben, amit a tulajdonos eladott, és ki kellett költöznünk.” Rendszeres bevételük nem sok van, a férfi valamennyi szociális segélyt kap, amúgy pedig alkalmi munkákat végeznek. Dolgoztak a közszolgálati egyetem építkezésén a Nagyvárad téren, illetve ismerősöknél ástak. A beszélgetést időnként köhögés, prüszkölés szakítja meg.

Azt mondta, korábban már adtak be pályázatot szociális lakásra a XVIII. kerülteben, de utolsók lettek, így nem jutottak lakhatáshoz. Elmennének hajléktalanszállásra is, de a férfi szerint csak olyan helyre, ahol párosával lehetnek, nem szeretne külön lenni a feleségétől, és a fiai sem az élettársaiktól. Azt mondta, fel is vették az adataikat ezért. “Ha lesz ilyen, el fogjuk fogadni.”  Amikor a kiköltöztetésről esik szó, megjegyzi, nem kaptak végzést a kilakoltatásról, és azt csak bírói végrehajtással hatjthtanék végre, de akkor sem tudnának hova menni. “Semmi kilátásunk nincsen.”

Vaskapu utca
Fotó: Magócsi Márton

Mivel kevés a bevételük, piaci alapú bérlakásba nem tudnak költözni. Ám mivel szerződés nélkül élnek a házban, a kerület jogosan léphet fel velük szemben. A Vaskapu utcai ház helyzetére a figyelmet felhívó Város Mindenkié csoport szerint azonban a kerület is felelős, mert elhanyagolja a a rehabilitációs programokon kívül eső házakat, és minimális lehetőséget biztosítanak arra, hogy rászorultsági alapon jusson valaki lakáshoz. Ezzel nincs egyedül a IX. kerület, a VIII. kerületben is hasonló a helyzet az aktivisták szerint.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!