Keresés

Saját alkalmazottját is kinevezte iskolaigazgatónak a Klik

Az Index összeszedte a Klebelsberg Központ furcsa igazgatói kinevezéseit. A lap szerint a minisztérium azt nevez ki, akit akar, de ha nagyon tiltakoznak, könnyen visszakozik.

Elég furcsa dolgok történek mostanában az iskolaigazgatók kinevezése körül. A pályázati rendszer már akkor is csak színjáték volt, amikor az iskolák az önkormányzatokhoz tartoztak, azonban az iskolák államosításával ezek a döntések eggyel följebb, a minisztériumhoz kerültek – írja az Index.

Az Index három igazgatóváltáson keresztül mutatja be a problémás kinevezéseket. A lap szerint ezeknek az eseteknek három tanulsága van:

1. Néhány helyen teljes az adminisztrációs összevisszaság. Nemcsak Miskolcon fordult elő, hogy a tanév megkezdése után jelent meg valaki azzal egy iskolában, hogy már augusztusban kinevezték igazgatónak, de csak most kapta meg a papírját.

2. Az Emmi azt nevez ki, akit akar. A köznevelési törvény is lehetőséget ad arra, hogy ha valakit nem akar kinevezni, eredménytelennek nyilváníthatja a pályázatot. Ezután egy évre pályáztatás nélkül bízhat meg új igazgatót.

3. A minisztérium bármikor megpróbálkozik a saját jelöltjével, de ha túl nagy az ellenállás, hajlandó kompromisszumra.

Az újpesti Halassy Olivér Német Tagozatos Általános Iskolában a tavasszal kiírt pályázatra ketten jelentkeztek. Egyikük Sipos Sándor, az iskola addigi igazgatóhelyettese volt. A külsős pályázó Grósz Ágnes, az újpesti tankerület munkatársa, tehát a Klebelsberg Központ alkalmazottja volt, ráadásul a nyilvánosan megjelent pályázati kiírás alján az ő neve szerepel kontaktszemélyként. Sipos pályázatát a nevelőtestület és a szülői munkaközösség 100 százalékban támogatta, és Sipos mellé állt az önkormányzat képviselő-testülete is, míg Grósz az alkalmazotti értekezleten 3 százalék támogatást kapott, a nevelőtestülettől 0 százalékot, mégis Grósz nyert.

A püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban szeptember 9-én jelentették be, hogy az iskola új igazgatója Petőné Papp Margit volt fideszes alpolgármester lesz, aki most is önkormányzati képviselő, és amúgy indul az októberi választásokon.  A tanárok felháborodtak a váltás miatt, és tiltakozó aláírásokat kezdtek gyűjteni. Írtak Balog Zoltánnak, a szülők pedig demonstrációt tartottak – írja az Index.

Fenyvesi Lászlónak, a kecskeméti Tóth László Általános Iskola igazgatójának megbízatása július 31-én lejárt. Az iskolát 23 éve vezető igazgató mellett egy külsős pályázó is akadt, Polyák Márta Antónia. A külsős pályázónak nem volt vezetői gyakorlata, tanárként és tanítóként dolgozott. Polyák Márta Antóniának intézményvezetői szakképzettsége sem volt, holott ez a pályázat feltételei között szerepel. A nevelőtestület 96 százaléka, az iskola tantestületének 100 százaléka Fenyvesi Lászlót támogatta, ahogy a szülői munkaközösség és a szakszervezet is.

A kecskeméti közgyűlés azonban zárt ülésén egyhangúlag  Polyák Márta Antóniát támogatta, ahogy a Klik is. A helyzet A végül azzal oldódott meg, hogy Pályák Márta Antónia visszalépett a jelöltségtől. Mint mondta: szerinte meghurcolta a nevét a sajtó, és érdemtelen támadások érték.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!