Keresés

Rövidebb lesz a nyári szünet

2018-tól teljesen átalakulhat a tanév rendje, az oktatási államtitkár pedig tabletet adna a diákok kezébe.

Az oktatás szervezeti átalakítása után látványos változtatások levezénylésére készül a tartalmi részeknél is Palkovics László oktatási államtitkár, az Indexnek több kormányzati tervet is elárult. Az új alaptanterv 2018-tól indul és a tanév rendje is teljesen átalakulhat, várhatóan rövidebb lesz a mostani két és fél hónapos nyári szünet.

Az államtitkár a lapnak adott interjújában azt is elmondta, hogy nem a frontális oktatást fogják erőltetni, és a kormány terve, hogy a jövőben a diákoknak tankönyvek helyett tabletet adnak. Az átállás 2018-tól kezdődhet el, 2020-ra biztosan pedig lesznek olyan iskolák, ahol már főleg ez az újfajta digitális oktatás zajlik.

Palkovics szerint a legutóbbi tüntetésen elhangzottak egy része nem volt méltó a tanárokhoz, Pukli István sokkal inkább politikusként viselkedik, nem pedagógusként.

Szóba került az iskolák teljes államosítása is: az önkormányzatoktól jövőre minden tiltakozás ellenére átveszik az iskolákat, de felállítják a tankerületi tanácsokat, ahol a polgármesterek is helyet kapnak. Szeptembertől pedig átállnak a szakgimnáziumi, szakközépiskolai rendszerre, itt csökken a természettudományos órák száma, de bevezethetik az összevont science, tudomány nevű tantárgyat.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!