Keresés

Egy falu dacol a kormány új önkormányzati rendszerével

A Tolna megyei Udvariban már a második önkormányzati választás telik el polgármesterjelölt nélkül. A települést 1993 óta vezető Peszt Attila nem hajlandó újraindulni, mert megalázónak tartja, hogy a kormánypártok 90 ezer forintra csökkentették a fizetését. Pedig ő irányítja a közmunkát, hozza a gyógyszert az öreg bácsinak, és tartja a hátát a pályázatokért. Nincs is jelentkező a helyére.

A tavaly októberi önkormányzati választáson hét olyan település is volt az országban, ahol nem tudták megtartani a polgármesterválasztást, ugyanis egyetlen jelölt sem indult a polgármesteri posztért. Kettő Tolna megyében, egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy Vasban, Veszprémben és Zala megyében. Jellemzően kis falvakról van szó.

A településeket korábban vezető polgármesterek változatos indokokkal magyarázták, miért nem jelöltetik magukat újra. Volt, aki nyugdíjba vonult, más azt mondta évtizedek óta vezeti már a falut, jöjjenek a fiatalok, megint más a családjával szeretne több időt tölteni. Pár hónapot ugyanakkor még rá kellett húzniuk, ugyanis senki sem akadt a helyükre. A törvény szerint pedig amíg nincs új polgármester, addig ügyvezetőként a régi marad a helyén.

2015 első két hónapjában kiírták az új választásokat, amelyekre már jelentkezők is akadtak: a borsodi Répáshután például hirtelen öt polgármester-jelölt is lett. Hétból hat faluban sikerült új településvezetőt választani, egy helyen azonban hivatalosan még mindig üres a polgármesteri szék: a Tolna megyei Udvariban idén sem gondolta senki, hogy polgármester akar lenni, és könnyen lehet, hogy ez még jó darabig így is marad.

Kiakadt a bér miatt a polgármester

Udvari a Dunántúli dombság sűrűjében fekszik. Zsákfalu, egyetlen egy úton lehet csak megközelíteni, amely keresztüli szeli a dimbes-dombos vidéket. Bár kilométerben számolva nincs messze a legközelebbi nagyobb településtől, Gyönktől, a meredek dombokra felhágó út miatt szinte csak kocsival és busszal közlekednek a helyiek, biciklist például alig lehetett látni.

Polgármesterjelölt nélkül maradt UdvariUdvari | Fotó: Magócsi Márton

A települést 1993 óta Peszt Attila vezeti. A 61 éves polgármester a 90-es évek óta mindegyik választáson indult, és mindig nagy többséggel nyert. Először tavaly esett meg vele, hogy rajta kívül senki sem gondokozott azon, hogy elindul a polgármester választáson. Végül összehívta a falusiakat, és bejelentette, hogy ő sem jelölteti magát.

“Ennek egyszerű oka van” – kezdte el Peszt magyarázni az Abcúgnak, miért nem indult újra. Az előző kormányzati ciklusban a parlament módosította az önkormányzati törvényt, emiatt csökkent az ötszáz fő alatti lélekszámú falvak polgármestereinek a bére. Peszt szerint bruttó 340 ezer forintról 150 ezer forintra. “Az én esetemben ez nettó 90 ezer forintot jelent, én ezt megalázónak tartom, a munkavezetőmnek többet fizetek” – mondta Peszt.

Mindennel kell foglalkozni

Az új önkormányzati törvény 2013 januárjában lépett hatályba. A Belügyminisztérium akkor azzal magyarázta a fizetés csökkentését, hogy a helyhatóságoktól több feladat átkerült az államhoz. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke tavaly októberben az M1-en épp ennek az ellenkezőjét állította. Szerinte az iskolákat átvette ugyan az állam, de az önkormányzatok új feladatokat is kaptak: a rendvédelmet, a közfoglalkoztatást, a kéményseprést. Idén márciustól pedig azokat a segélyeket is a települések fogják osztani, amelyeket eddig az állam utalt.

Polgármesterjelölt nélkül maradt UdvariFotó: Magócsi Márton

“Ha röviden akarok fogalmazni azt mondom, mindennel kell foglalkozni” – mondta Peszt Attila. Kicsi a falu, mindenki ismer mindenkit, emiatt pedig a polgármesterre olyan feladatok is várnak, amelyek nincsenek benne a munkaköri leírásában. Például elvárják tőle, hogy ott legyen minden temetésen. Ha elszakad a harangkötél, neki szólnak, legutóbb pedig egy idős bácsi telefonált rá éjjel 11-kor, hogy rosszul érzi magát, ezért el kellett autóznia nyolcvan kilométert a legközelebbi gyógyszertárba.

Ő irányítja a közmunkásokat is

A kötelező feladatokat mindezek mellett végzi, újabban pedig az ideje nagy részét a közfoglalkoztatás irányítása teszi ki. A településen 350-en laknak, ebből 50-60-an közmunkásként dolgoznak. “Ez az aktív lakosság kilencven százaléka” – mondta Peszt. Vállalkozás szinte nincs is a faluban, egy vegyesboltjuk van, ott ketten dolgoznak, de az sincs mindig nyitva. Az önkormányztban ketten vannak alkalmazásban, ő és a falugondnok, és intézményből is csak egy van a faluban, egy óvoda. Ott egyetlen helyi dolgozik, egy dada.

A helyiek nagy része évekig segélyből élt, most pedig közmunkából. Peszt azt mondta, nehéz olyan munkát találni a környéken, amit valóban megéri csinálni. Az egyik rokona például varrónői állásra jelentkezett Szekszárdra. Hajnali 5-kor indult a busszal, este fél 7-re ért haza, havi 25 ezer forint ment el buszjegyre, miközben minimálbért keresett. Peszt szerint ennél jobb a közmunka.

Polgármesterjelölt nélkül maradt UdvariPeszt Attila | Fotó: Magócsi Márton

Azzal viszont neki, mint polgármesternek rengeteg adminisztrációs teendője van. A helyi közmunkások 27 területen termesztenek zöldségeket, ezt aztán a saját üzemükben savanyítják, és nemrég építettek egy állatartó telepet is. Peszt szerint a jövőben egy tésztagyártó üzemet szeretnének csinálni. Mindezt azonban neki kell kijárni az illetékes hatóságoknál, és őt vonják felelősségre akkor is, ha valamit nem találnak rendben.

Peszt elmesélte, hogy még a kétezres évek elején egy névetelen feljelentő ráhívta az adóhatóságot, és a rendőrséget is. A rendőrök épp akkor állítottak be, amikor a lánya esküvőjére vitte a süteményeket. “Borzasztó megalázó dolog volt” – mondta. Végül egy figyelmeztetést kapott az adóhatóságtól, szerinte egy adminisztrációs hiba miatt. “Ezzel a felelősséggel nincsen arányban a bérezés” – mondta.

Nem egy álommeló

Udvariban nem könnyű kedd koradélután helyieket megszólítani: az utca üres, a vegyesbolt zárva, kocsma pedig nincs a faluban. Csak a hamarosan érkező volánbusz mozdítja ki a helyieket a házaikból. “Mi őt szeretnénk továbbra is” – mondta a nyugdíjas Gál Jánosné a polgármesterről. Szerinte elég nagy baj, hogy neki csökken a fizetése, míg például a miniszterelnöknek nem.

Szerinte a polgámester legnagyobb érdeme, hogy már a közmunkaprogram előtt kiharcolta a szocális foglalkoztatást a településen. “Itt más semmi sincs” – mondta Gálné. Azt mondta ötlete sincs arról, hogy más miért nem indult a polgármesterségért. “Nekem nincs iskolám, és ehhez azért érteni kell” – magyarázta, hogy ő miért nem indulna.

Polgármesterjelölt nélkül maradt UdvariBuszra várva Udvariban | Fotó: Magócsi Márton

“Induljon el maga” – mondta egy idős férf a buszmegállóbani, aki épp farhátért indult el a közeli városba. Szerinte nem egy álommunka a polgármesterség, “biztos vannak neki álmatlan éjszakái”. Egy asszony hozzátette, a polgármestert sokan szidják, neki ezért nem is kellene ilyen munka. Majd mindannyian felszálltak az érkező buszra, és a falu újra elcsendesedett.

A Fideszben sem támogatta mindenki

Peszt Attila szerint azonban sok környékbeli kollégájának sem tetszik a bércsökkentés. Ők azonban egzisztenciálisan is függnek a polgármesterségtől, így nem tehették meg, hogy nem indultak újra a választáson. Peszt azt mondta, ő szerencsés helyzetben van, adott esetben ugyanis el tud menni köztisztviselői járadákra. Más kérdés, hogy nem akar. “Én szeretem a munkámat” – mondta.

A jelölthiány miatt fura helyzet alakult ki Udvariban. A korábbi polgármester megbízatása ugyanis addig tart, ameddig újat nem választanak a helyére, vagy le nem mond. Technikailag így még mindig Peszt az ügyvezető polgármester. A helyi választási bizottságnak pedig 120 napon belül új választást kell kiírnia. Ezt addig fogják folytatni, amíg valaki nem jelentkezik a polgármesterti posztra. Addig viszont Peszt marad hivatalban, méghozzá a korábbi, magasabb béréért.

Az önkormányzati törvény újabb módosítása jelenleg nincs a parlament napirendjén, holott erre már a Fidesz részéről is volt próbálkozás. Boldog István fideszes országgyűlési képviselő még tavaly novemberben indítványozta, hogy emeljék meg a polgármesterek fizetését, mert az általuk elvégzett munka “nem tükrözi a jövedelmi viszonyokat”. Az indítványt még az illetékes bizottság sem tűzte napirendre, így semmi sem lett belőle.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!