Keresés

Rengeteg pénzt vesz le az állam a munkabérből

Hiába alacsony az SZJA, a járulékok magasak, az állam pedig másfélszerannyi pénzt tesz el a munkabér után, mint az OECD-átlag.

Megjelent az OECD 2014-es jelentése az adóékről, ami a munkát terhelő összes adót, járulékot mutatja a teljes munkaköltség százalékában. A 444 összeszedte a tanulmányból a legérdekesebb részeket.

Ezek szerint a magyar adóék 49 százalékos, amelynek a kisebb része az SZJA, a járulékok sokkal nagyobb súllyal szerepelnek benne. Azaz hiába beszélt Orbán Viktor korábban arról, hogy Magyarországon alacsonyak a munkát terhelő adók, a magas járulékok miatt a magyarok mégis kevesebb pénzt vihetnek haza.

Adóék-összehasonlítás terén három ország áll Magyarország előtt: Belgium, Ausztria és Németország. Eközben Lengyelországban például 35,6 százalék, Szlovákiában 41,21 százalék az adóék, de Csehországban és Szlovéniában is csak 42 százalék. Így tehát a magyar adóék még a viszonylag bőkezű családtámogatásokkal és a családi adókedvezményekkel együtt is magasnak számít, a magyar állam pedig másfélszer annyit vesz el a munkabérből, mint az OECD átlag.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!