Keresés

A rendőrség elszólta magát az Ökotárs ügyében

Elszólta magát a rendőrség abban a csütörtöki közleményben, amelyben visszautasította a vádat, hogy politikai nyomásra nyomoznak az Ökotárs Alapítvány ügyében – írja az Index.

A rendőrség csütörtöki közleményében azt írta: Magyarország rendőrsége kategorikusan visszautasítja az Ökotárs Alapítvány 2015. január 29-én 12 óra 53 perckor az Országos Sajtószolgálat útján közzétett közleményét, amelyben politikai nyomásra történő eljárásnak minősíti a 2014. december 19-éig ellene folytatott nyomozás keretében végzett házkutatást és lefoglalást.

Eszerint a közlemény szerint tehát a nyomozás az Ökotárs Alapítvány ellen folyik. Igen ám, de a törvény szerint büntetőeljárást csak ismert vagy ismeretlen természetes személlyel szemben lehet folytatni. Alapítvánnyal, szervezettel, céggel, egyesülettel szemben nem. A rendőrségnél azonban valószínűleg tényleg úgy gondolják, hogy nem valakivel szemben, hanem valami ellen folyik a nyomozás –  írja az Index.

A bíróság szerdán mondta ki: törvénysértő volt a Nemzeti Nyomozó Iroda akciója, amelyben a készenléti rendőrök lerohanták Ökotárs Alapítvány, és partnerei székhelyét, majd házkutatásokat tartottak az alapítvány néhány vezetőjének lakásán.

Az ügy előzménye, hogy 2014. első felében Lázár János megtámadta a norvég civil alapot. A norvég alap civil szervezeteknek, Lázár szerint viszont ellenzéki kötödésű csoportoknak juttatott norvég közpénzt, ezért vizsgálni kezdte őket – elsősorban a pénzek elosztásáért felelős Ökotárs Alapítványt.
2014. szeptemberében a rendőrség házkutatást tartott az Ökotársnál, amiről a bíróság most kimondta, hogy az alapítványnál hűtlen kezelés bűntettének gyanúja nem állt fenn, és nem nyomoztak jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt sem, ezért a rendőrség házkutatása törvénysértő volt.

Ekkor még nem reagált a rendőrség, csak arra, amikor az Ökotárs azt a közleményt adta ki, hogy elvárják a mindenkori magyar kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.  Erre viszont már ugrott a rendőrség és közölték, hogy „a rendőrség a feladatának ellátása során pártbefolyástól mentesen jár el.”

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!