Keresés

Rendőri kísérettel viszik orvoshoz a menekült gyerekeket

Idén március óta a korábbinál is rosszabbul bánnak a hatóságok a Magyarországra érkező kiskorú menekültekkel. Az életkorukat szemrevételezéssel állapítja meg a háziorvos, sokszor a valódi koruknál szándékosan idősebbnek regisztrálják őket, mert így akár korlátlan ideig a tranzitzónában tarthatók. Ott pedig nem foglalkozik velük senki: nincs tanár, nincs szociális gyám, ha pedig eltörik a csuklójuk, rendőr kíséri őket az orvoshoz.

“Foszladozó védőháló: menedékkérő gyermekek Magyarországon” címmel jelent meg a Magyar Helsinki Bizottság tanulmánya, ami azt vizsgálja, hogyan alakult az elmúlt időszakban a menekültként ide érkező gyerekek helyzete. A jelentés főbb megállapításai a következők:

  • a magyar hatóságok a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva tartanak őrizetben menekülő, családdal vagy kísérő nélkül érkező kiskorúakat. Ez az Alaptörvénybe ütközik és egyértelműen nem szolgálja a gyermekek mindenek felett álló érdekét.
  • jelenleg a háború vagy üldöztetés elől menekülő embereket, köztük kísérő nélküli kiskorúakat is, válogatás nélkül, kollektíven visszakényszerítenek Szerbiába anélkül, hogy megvizsgálnák, jogosultak-e védelemre.
  • a menedékkérőknek a tranzitzónában kell maradniuk, amíg ügyükben végleges döntés nem születik. Ez nem vonatkozik a 14 év alatti kísérő nélküli kiskorúakra, akiket a tranzitzónákból a fóti gyermekotthoba szállítanak aznap, amikor benyújtják kérelmüket. Csakhogy az életkor-meghatározási módszerek finoman szólva is hiányosak, emiatt pedig nem ritka, hogy 14 év alatti gyerekeket 14 és 18 év közöttinek határoznak meg, így a tranzitzónákban tartják őket fogva, korlátlan ideig.
Röszkai gyűjtőpont
Fotó: Magócsi Márton
  • a tranzitzónában dolgozó háziorvosok a Bizottság szerint nagy valószínűséggel még életükben nem láttak afgán vagy afrikai gyereket, az életkor meghatározásakor pedig egyáltalán nem veszik figyelembe például az eltérő kulturális hátterüket. Helyette egy egyszerű fizikai vizsgálat van: megnézik az arcot, a szeméremszőrzetet és fogakat, ezek alapján állapítják meg a gyerekek nemi érettségét. Pedig elvileg az egyik budai kórházban működik kifejezetten az életkor megállapítását segítő röntgenvizsgálatokra, de a jelentés készítői nem tapasztalják, hogy ezért a vizsgálatért bárkit is felhoznának a déli határtól a fővárosba.
  • a hatóságok menekültekkel szembeni erőszakos fellépése alól sokszor a fiatalkorúak sem kivételek. Tavaly májusban a Bizottság megfigyelői találkoztak három kiskorúval, akiket elmondásuk szerint a magyar rendőrök megvertek, megrugdostak és paprikaspray-vel lefújtak. Kutyákat eresztettek rájuk, és a kutyaharapások két héttel később is látszottak az egyik kiskorú orrán. A sérülésekről orvosi jegyzőkönyv nem készült.
  • de tudnak olyan esetről is, amikor a tranzitzónában fogva tartott terhes nőt úgy akartak külső helyszínre vizsgálatra vinni, hogy a csuklójára bilincset tettek. A nő, amikor látta, hogy a gyerekei sírni kezdenek a bilincs látványától, inkább lemondott a vizsgálatról. De előfordult olyan is, hogy az egyik kislány leesett az emeletes ágyról és eltört a csuklója. Őt is rendőri kísérettel vitték el orvoshoz.

Bár korábban voltak kormányzati ígéretek arra, hogy a tranzitzónákban dolgozhatnak majd szociális munkások, lesz oktatás és foglalkozás a menekült gyerekeknek, ebből a Bizottság szerint semmi nem valósult meg, ahogy nem rendelnek ki hozzájuk gyermekvédelmi gyámot sem, ami megsérti a Gyermek jogairól szóló egyezményt.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!