Keresés

Rehab Critical Mass Budapesten

Vasárnap első alkalmommal rendeznek felvonulást a fogyatékos emberek. A Rehab Critical Mass mozgalom az évek óta megrendezésre kerülő hasonló nevű kerékpáros felvonulásból ötletet merítve szeretné megmutatni azt, hogy a fogyatékos emberek vannak annyian, hogy velük számolni kell. Az esemény legfontosabb célja az esélyegyenlőség és az akadálymentesség fontosságára való figyelemfelhívás.

Fogyatékos és egészésges embereket is egyaránt vár a mozgalom október 19-én vasárnap 15 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériuma – 1054 Budapest, Akadémia u. 3 – elé. Itt felolvassák a mozgalom kiáltványát, aztán átvonulnak az Erzsébet térre, ahol a rendezvény kulturális programokkal és koncerttel zárul – többek közt a Budapest Bár és a Republic is fel fog lépni.

Kiss Csaba – aki rendezvény ötletgazdája, és maga is fogyatékkal él – az ATV start című műsorában elmondta, hogy szerinte a legfontosabb üzenet, hogy a fogyatékos embereknek szövetségesekre van szükségük, mert sokkal nehezebben tudják képviselni a saját érdekeiket, mint az egészségesek. Szerinte az egészséges társadalmakban a rendszer motválja a fogyatékosokat, viszont magyarországon ez épp fordítva van.

“Függetlenül attól, hogy éppen milyen szél fúj, az államnak kötelessége minden állampolgárát teljes értékűnek tekinteni, és eszerint cselekedni, ám az is tény, hogy nem minden az állam feladata. A társadalom egésze önmaga is felelős az életkörülményeiért, azt pedig mi, egyszerű emberek alkotjuk. A mi feladatunk tehát, hogy kultúrált módon, és egyértelműen képviseljük az érdekeinket” – az ötletgazda az esemény Facebook oldalán.

“Bár az elmúlt két évtizedben sok pozitív változás történt e téren, de ez még nagyon kevés. Segíteni szeretnék a hétköznapi embereknek megérteni, átérezni, hogy mi is, akik fogyatékkal élünk, szerves részei vagyunk a társadalomnak. Szeretném, ha bizonyos mértékig belső igény lenne, hogy olyan rendszerben éljünk, ahol az erősebb figyel a gyengébbre, ahol elsősorban az ember az érték, és nem az ember hasznossága. Úgy érzem, hogy olyan időket élünk, amikor erre szükséges felhívni a figyelmet.”

Magyarországon – a 2011-es adatok szerint – 457 ezren élnek fogyatékossággal, de az érintettek száma ennek akár ennek a négyszerese is lehet – ezt már a rendezvény főszervezője, Surányi Judit mondta szintén az ATV Start című műsorában. “Ők azért nem láthatóak, mert nem jutnak el a közösségi térbe, és ezen akarnak változtatni” – modta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!