Keresés

Rázárták az ajtót a menekültekre a pécsi InterCityn

Hiába van negyven fok, a Népszabadság újságírója szerint az összes menekültet egy kocsiba zsúfolták a pécsi InterCityn, majd rájuk zárták az ajtót.

Pécsről indult az InterCity kora délután. A szerelvényhez egy plusz kocsit csatoltak, amelybe bezsúfolták a menekülteket, majd rájuk zárták az ajtót, nehogy leszálljon valaki útközben – írja a nol.hu. Az újságíró azt látta, hogy gyerekek kiabálnak a peronon állók felé: „Budapest?” Az igenlő bólogatásra nagy felfordulás kerekedik odabent, férfiak próbálják kinyitni az ajtókat, de hiába. Még Pécsett lezárták és csak kívülről nyithatók.

A Migration Aid aktivistái segítettek nekik leszállni. Szírek és afgánok ugráltak le egymás után a vonatról, és fegyelmezett sorokban követték a segítőiket egészen az aluljáróig, ahol vizet és szendvicset kaptak, megnézték a papírjaikat, térképet osztottak nekik, majd célállomás szerint ültetették le őket különböző helyekre.

Az újságíró először „Babával”, az arabul is beszélő agyontetovált férfival találkozott, akinek a fejére 400 ezer forint vérdíjat tűzött ki a Betyársereg. Épp egy kislány sebeit látta el. Maya és családja a debreceni menekülttáborból szökött meg néhány nappal ezelőtt. A nagymama azt mondta, amióta úton vannak, soha semmi bajuk nem volt, Debrecenben viszont az ágyi poloskák összecsipkedték a gyerekeket, arcukat és testüket fekélyes sebek borítják, mégsem kaptak orvosi ellátást, ezért jöttek a fővárosba.

„Otthon mindent pénzzé tettünk, 25 ezer euróval a zsebünkben indultunk el. Majdnem mindet az embercsempészeknek adtuk, akik otthagytak minket Ukrajna közepén. Azt sem tudtuk, hol vagyunk. Most elszöktünk a táborból, már az sem érdekel, ha kitoloncolnak bennünket, felnőtteket, csak a gyerekeknek ne kelljen visszamenni a háborúba. Miattuk jöttünk el, hogy legalább nekik legyen esélyük az életre” – mondta a kislány nagymamája.

Nem sokkal később megérkeztek a rendőrök. Állampolgári bejelentésre vonultak ki, valaki ugyanis kifogásolta, hogy nem lehet közlekedni a menekültek miatt az aluljáróban. Sorra állították fel a földről az embereket, majd néhány perc alatt szinte kiürült az aluljáró.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!