Keresés

Politikai reklám volt a TV2-n és az M4-en futó népszavazási hirdetés

Társadalmi célú hirdetésként leadott politikai reklámmal több népszavazási kampányidőt biztosított a kormánynak a TV2 és a köztévé M4 sportcsatornája a Kúria ítélete szerint.

Jogerős ítéletet hozott hétfőn a Kúria: politikai hirdetésnek minősül, ám társadalmi célú hirdetésként mutatta be a TV2 és az M4 sportcsatorna azt a reklámszpotot, amelyben az október 2-ai kvótanépszavazáson való részvételükről vallanak a szereplők. Ezzel mindkét csatorna megsértette a választásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését – írja az Index.hu.

Az ügyben egy magánszemély fordult korábban panasszal a Nemzeti Választási Bizottsághoz, azzal, hogy az M4 csatornán szeptember 28-án elhangzott „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” reklám a kormány kampánytevékenységének a része, megjelentetésével pedig a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 csatornán, mint amennyi a jogszabályok szerint járna.

A beadványt első körben az NVB elutasította, mondván, a hirdetés a népszavazáson való részvételre buzdít, nem a választói akarat befolyásolására irányul.

A kezdeményező fellebbezett a döntés ellen, ennek eredménye a Kúria jogerős ítélete, amelyben a bíróság kötelezte a szolgáltatót, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!