Keresés

Politikai okok miatt fúrták meg a Helsinki népszavazásos buliját

A Kossuth Klub két nappal a buli előtt kihátrált a korábbi szerződésből. Már mégsem szeretnék, ha politikai tartalma lenne az eseménynek.

A Magyar Helsinki Bizottság most pénteken adomány- és szavazatgyűjtő rendezvényt szervez. A rendezvényt szeptember 6. óta nyilvánosan is meg lett hirdetve, saját Facebook-eseményoldala van, ahova a kezdetektől be van hivatkozva a Kossuth Klubban működő Muzikum Klub is.

Az előkészítés már nyáron megindult. A Kossuth Klub üzemeltetői és Helsinki Bizottság szervezői július 11-én a részletekről szóban állapodtak meg. Azóta több személyes találkozás, levélváltás, bejárás is történt. Az együttműködés tárgyszerű és olajozott volt, kifogás nem érkezett.

A TIT Kossuth Klub Egyesület szeptember 12-én küldte át a szerződéstervezetet, amelyben szó sem volt a bérbeadó rendezvényt illető tartalmi („politikai”) megkötéseiről. Az aláírt dokumentumot a Helsinki Bizottság postafordultával visszaküldte – írja a Helsinki csütörtök késő délutáni közleménye.

Ehhez képest szerda délután, két nappal a meghirdetett esemény előtt Gyenes Ádám, a TIT Kossuth Klub Egyesület igazgatója egy új szerződéstervezettel áll elő. Ez a korábbihoz képes az alábbi ponttal bővült:

Bérlő tudomásul veszi és programjának összeállításával figyelembe veszi, hogy bérbeadó – alapszabálya szerint – kizárólag politikailag kiegyensúlyozott rendezvények megtartása biztosíthat helyszínt. Bérbeadó semmilyen jellegű nyilatkozatban nem szerepelhet, illetve nyilatkozat helyszínen történő aláírásához nem járul hozzá.”

A civil szervezet szóban és írásban is azt kértke, hogy Gyenes értelmezze, hogy ez milyen magatartási szabályokat jelent a Helsinki Bizottságra nézve. Gyenes ma déli e-mailje erre így tett kísérletet:

„A Helsinki Bizottság és a Kossuth Klub munkatársai az előzetes egyeztetések megkezdésekor kulturális rendezvény befogadásában állapodtak meg. Az egyeztetés során közvetlen politikai tartalom a rendezvényhez nem kapcsolódott, annak kulturális jellege határozta meg a befogadó döntést. Ezúton kifejezetten kérjük, hogy a Helsinki Bizottság által a rendezvény kommunikációjában kiemelt politikai tartalmat a Kossuth Klubban megszervezésre kerülő programok során és az eseményhez kapcsolódó nyilvános felhívásokban mellőzzék, tekintettel Egyesületünk alapszabályára, valamint az aláírt szerződés 8. pontjára.”

A Helsinki Bizottság sohasem állította, hogy rendezvénye politikamentes lenne. A kezdetektől világossá tették, hogy mit szeretnének, és magában az első szerződéstervezetben is úgy szerepel a rendezvény elnevezése, hogy Hozd el az -edet! Meg hozd el az EXedet is! A Magyar Helsinki Bizottság ekluzív Adomány- és Szavazatgyűjtő Gálaestje.

A Helsinki Bizottság a TIT Kossuth Klub Egyesület utolsó pillanatban előadott ellenajánlatát nem tudja elfogadni, ezért kénytelen új helyszínen megtartani rendezvényt. A szervezet most azt kéri, hogy jelentkezzenek azok a budapesti helyek, akik alkalmasak egy 300 fős rendezvény befogadására.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!