Keresés

A PM szerint Ózdon rendeletbe foglalták a cigányok megkülönböztetését

Bőkezűen támogatja az ózdi önkormányzat az elsőgyerekes szülőket, de csak ha legalább húsz évesek, legalább 380 napja van társadalombiztosítási jogviszonyuk, és házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek. A Párbeszéd Magyarországért szerint azért szabták a feltételeket, hogy kizárják a cigányságot a támogatásból. 

Az ombudsmanhoz fordul a Párbeszéd Magyarországért (PM), mert a párt szerint törvénysértő az Ózdon bevezetett családalapítást segítő támogatás. A hétvégén a Jobbik alelnökévé választott Janiczak Dávid vezette képviselő-testület februárban fogadta el a rendeletet, amely 300 000 forintos támogatást adna a kérelmező első gyerekes szülőknek. A támogatást csak azok kaphatják meg,

  • akik a gyermek megszületésekor házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élnek,
  • legalább a szülők egyike a gyermek megszületésekor egy éve ózdi lakóhellyel rendelkezik,
  • betöltötték 20. életévüket, és
  • legalább az egyik szülő legkevesebb 380 napja folyamatosan van társadalombiztosítási jogviszonya.

A PM szerint az önkormányzat célja a cigányság kizárása a támogatásból, amit az is alátámaszt, hogy Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő egy korábbi Facebook-bejegyzésében azt írta, ettől a lépéstől várja a legnagyobb demográfiai eredményt, de „gondolnunk kell a cigányság népességrobbanására is, ezért a 20 éves kor alatt szülők kizárásán túl tb-jogviszonyt is meg kell követelni”.

A PM az alapvető jogok biztonságoz és a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatalhoz fordult, hogy vizsgálják ki és semmisítsék meg a szerintük törvénysértő rendeletet.

Janiczakot két éve választották Ózd polgármesterévé, aminek a roma lakosok többsége nem örült túlságosan.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!