Keresés

Petícióval mentenék meg a bejegyzett élettársi kapcsolatot

Petíciót indított négy civil szervezet a bejegyezett élettársi kapcsolat megmentéséért. A kormány egyetlen betű megváltoztatásával üresítené ki az intézményt, amellyel az azonos nemű párok most hivatalossá tehetik a kapcsolatukat. Az országgyűlés jövőhéten szavaz a törvényről.

A kormány a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe csempészett bele egy apró módosítást, amely kiüresíthetné a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. Ez teszi lehetővé az azonos nemű párok számára, hogy hivatalossá tegyék a kapcsolatukat, így például meglátogathatják egymást a kórházban, örökölhetnek egymástól, lehet közös vagyonuk.

A módosítás egyetlen betűt érintene, a törvény most így szól: „Ha  e törvény eltérően nem rendelkezik, […] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. Ez azt jelenti, hogy csak ez a törvény mondhatja ki, hogy más szabály vonatkozik a házasokra, és más a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Azaz a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat ugyanazokat a jogokat biztosítja, kivéve, hogy  a bejegyzett élettársak nem vállalhatnak közösen gyereket, nem fogadhatják örökbe a párjuk gyerekét, és nem vehetik fel egymás nevét – írja az Amnesty International Magyarország, a Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség és a Társaság a Szabadságjogokért közleménye.

Az új szabály így szólna: „Ha törvény eltérően nem rendelkezik, […] megfelelően alkalmazni kell a házasságra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársi kapcsolatra”. A közlemény szerint ezek után már bármilyen törvénybe csak azt kell majd beleírni, hogy a házasokra vonatkozó rendelkezések, jogok nem érvényesek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőkre. Innentől a bejegyzett élettársi kapcsolat alig lesz több, mint egy tartalom nélküli jogi frázis, ami nem védi az azonos nemű párokat és nem ad jogi hátteret az életközösségüknek.

A Jobbikon kívül az összes ellenzéki párt javasolta a módosítás eltörlését, de a kormánypárti többségű bizottságok ezeket leszavazták. Az ellenzéki képviselők ugyanakkor félévente háromszor kérhetik, hogy a teljes országgyűlés szavazzon a bizottságban leszavazott módosító javaslatukól. A négy szervezet azt kéri a képviselőktől, hogy éljenek ezzel az eszközzel, és egyúttal petíciót is indítanak a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!