Keresés

Pénzhiány és időhúzás rontja a rákbetegek túlélési esélyeit

Nem finanszírozza az OEP az újabb, hatékonyabb, de drága rákgyógyszereket, amik évekkel meghosszabbíthatják egy-egy beteg életét. Méltányosságból ugyan lehet igényelni támogatást ezekre, de az eljárás bürokratikus és hosszadalmas, közben a rák csak nő.

Pénzhiány miatt nem tud, vagy nem hajlandó finanszírozni számos új, a nemzetközi piacon már bevált, innovatív gyógyszert az Országos Egészségpénztár – írja az Index. A lap szerint a több országban is sikerrel használt készítmények hosszú hónapokkal növelhetnék meg a túlélési előnyt, és akár öt évvel is a paciensek – külünösképp az előrehaladott állapotú emlőrákos betegek – élettartamát, ha az érintettek könnyebben hozzájutnának.

Ez azonban nehézkes. Az OEP ugyanis évek óta nem bővíti a támogatott szerek listáját, és nem finanszírozza ezeket az újabb, és kétségkívül drága készítményeket. Az egyetlen módszer, ha az érintett külön eljárásban egyedi támogatásért foylamodik az egészségpénztárhoz.

Az OEP honlapja szerint ezt az egyéni méltányossági támogatást a betegek jóléte érdekében hozták létre, ám az Index által megkeresett orvosok jó része és az érintett családok úgy látják, hogy valójában nem segítséget kaptak, hanem átláthatatlan bürokráciát, a méltányosság helyett megaláztatást, és halálos ítélettel felérő időhúzást.

Nem tudni például, pontosan mekkora keret áll idén rendelkezésére az OEP-nek, hogy finanszírozza  az ilyen egyedi kérelmeket. Tavaly 6,5 milliárd forintot fordítottak erre, ami idénre a lapnak nyilatkozó orvosok szerint közel felére csökkent, amin sok ember élete múlhat. Az sem világos, hogy a beérkező kérelmeknek mekkora részét utasítják vissza. Csak azt tudni, hogy a pénz nem elég az összes igény kielégítésére.

A legnagyobb probléma a lap szerint azonban az a már-már embertelen bürokratikus bánásmód, amivel az ilyen támogatást igénylők szembesülnek a hivatalnál. Eleve a huszonegy napra vállalt elbírálás rendre inkább harminc napig vagy még tovább húzódik, és megtalálni sem egyszerű azt az irodát, ahol le kell adni a kérelmet. A kérelemhez ráadásul sok és bonyolult nyomtatványt kell kitölteni, amihez, ha nem elég, hiánypótlást kérnek, amivel újraindul a határidő.

„Tologatják a papírokat, megy az időhúzás, közben a rák növekszik” – mondta egy orvos a lapnak. Az orvos szerint a rákbetegek esetében nagyon fontos az idő, mert minél később kezdődik a kezelés, annál kevésbé lehet eredményes.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!