Keresés

Pedofíliával gyanúsítják, mégis dolgozhat az óvóbácsi

A jól fizető mérnök-informatikus pályát hagyta ott az az óvóbácsi, akit hétfőn tartóztattak le pedofília gyanújával. A férfit a nyomozás idejére felfüggesztették a munkájából, viszont 3o nap elteltével visszamehetett dolgozni. Több szülő kiáll az óvóbácsi mellett, egyesek szerint csak az óvoda igazgatónője akarja eltávolítani őt.

Miután csütörtök reggel letették a gyereküket a budakeszi Szivárvány Óvodában, sok szülő kis csoprtokban állva, halkan beszélgetve az utcán maradt. “Sok minden van, amit nem értünk, de megkértek minket, hogy amíg biztosat nem tudunk, ne mondjunk semmit. Az óvoda és a nyomozás érdekében” – mondja egy apuka, miközben a mellette álló nőnek könnybe lábad a szeme.

Mindannyiuk gyereke abba a csoportba jár, amelynek az óvóbácsiját hétfőn pedofília gyanújával letartóztatták a rendőrök. A csoportot most egy fiatal óvónő vezeti egyedül, ahova a szülők változatlanul hordják a gyerekeket: “Hihetetlen ez az egész történet” – mondja egy anyuka, aki két gyerekével siet a csoportba. Csak hallomásból tud róla, hogy az óvóbácsi állítólag a csendes pihenők alatt nyúlkált egy kislány bugyijába, és feltűnően sokszor kísérte ki a lányokat a mosdóba, hogy segítsen nekik vécézni.

Túlságosan az ölébe veszi

Az óvoda más csoportjaiba járó gyerekek szülei szerint a férfi mindig is nagyon megosztó személyiség volt az óvodában. “Sokan nagyon örülnek neki, hogy végre nemcsak nők, hanem egy férfi is dolgozik az oviban” – mondja egy apuka, hozzátéve, hogy egyesek a rajongásig szeretik az óvóbácsit. Erről tanúskodik egy anyuka is, egy másfél évvel ezelőtti cikkben is: “Nem megőrzik a gyerekemet, hanem élményekkel gazdagítják, és biztos lehetek abban, hogy a gyerekem fizikailag és lelkileg is biztonságban van. Amikor a kislányom felsorolja, hogy kiket szeret a legjobban, akkor a családtagok mellett ott van az óvóbácsi neve is”.

“Rengeteg közösségi programot szervez, összehozza a szülőket is. Ő vezette be, hogy az anyák napja mellett tartsanak apák napját is” – mondja egy anyuka. Ő viszont tud olyanról is, aki a gyerekét az óvóbácsi miatt vitte át egy másik csoportba: “A fiúkat megalázza, túl keményen bánik velük. A lányokat viszont túlságosan az ölébe veszi, simogatja őket. Amikor össze voltak vonva a csoportok, az én lányom félt tőle. Igaz, ő egyébként is félős.”

Egy másik csoportba járó gyerek apukája úgy tudja, hogy amikor hetekkel ezelőtt elkezdődött a nyomozás, összehívtak egy szülői értekezletet, ahol tájékoztatták a szülőket a kialakult helyzetről – itt nagy ellentmondásba kerültek azok, akik megbíznak az óvóbácsiban, és akik féltik tőle a gyerekeiket. “Eredetileg informatikus végzettsége van. El lehet képzelni, hogy azzal mennyit keresne, de inkább mégis eljött óvóbácsinak. Ez gyanús – mondja az apuka, hozzátéve, hogy ez az egész “olyan amerikai sztorinak tűnik”.

Nem buli az óvoda

Egy másik szülő viszont inkább A vadászat című dán filmhez hasonlítja az esetet: ebben egy ártatlan pedagógust gyanúsítanak pedofíliával. A férfi csoportjába járó gyerekek szülei közül többen azt mondták, hogy mindenki nagyon szereti az óvóbácsit, a Velvet tudósítója szerint még aláírást is elkezdtek gyűjteni az érdekében.

Többen arra gyanakszanak, hogy az igazgatónő akarja kitúrni az óvóbácsit. “Sosem voltak jó viszonyban. Az igazgatónő azért kritizálta őt mert túl sok programot szervezett. Azt mondta, hogy egy óvodának nem a buliról kell szólnia, hanem inkább koncentráljon arra, hogy betöltse a valódi óvodai funkcióját” – mondta egy anyuka. Úgy tudja, a férfi a kritkáért “cserébe” egy olyan levelet küldött az önkormányzatnak, amelyben leírja, hogy az igazgatónő alkalmatlan az intézmény vezetésére.

Meg akartuk kérdezni az óvoda vezetőségét is a történtekről, de ők titkolóznak: “Ez az óvoda magánügye. Nem akarjuk, hogy rossz fény vetüljön az intézményre. Ha tovább szaglászik itt, az igazgatónő hívni fogja a rendőrséget” – jött ki többször is az épületből az igazgatóhelyettescsütörtök reggel.

Nyomozás alatt is dolgozhatott

Pedig több szülő éppen az igazgatóság viselkedése előtt áll értetlenül, hiszen ők tették lehetővé, hogy az óvóbácsi akkor is dolgozzon, amikor még folyt ellene a nyomozás. “Pár hétre eltűnt az óvóbácsi. Gondolom, amikor elkezdődött a nyomozás. Aztán most egy hete megint visszajött” – mondja egy apuka. Mások úgy tudják, hogy az óvóbácsit csak harminc napra függesztették fel a munkavégzés alól. Amikor ez lejárt, azigazgatónő arra hivatkozott, hogy a munka törvénykönyvében foglaltak miatt kénytelen visszavenni a férfit – így a letartóztatásáig tovább dolgozhatott az óvódában. (A törvény valójában lehetővé tenné, hogy a munkaviszonyt azonnali hatályú felmondással szüntessék meg, ha amunkavállaló olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi. Azonban ezzel szemben perre mehet a munkavállaló.)

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!