Keresés

Pécsen és Zalaegerszegen is bíróság elé állíthatják a menekülteket

Szeged környékén már úgyis alig lépik át a határt, az igazán sok menekült Baranya felől érkezik.

Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy a menekülteket érintő büntetőügyeket Szeged mellett Pécsett és Zalaegerszegen is tárgyalhatják a bíróságok.

A fideszes Tuzson Bence és Vas Imre erről szóló törvényjavaslata alapján a határzárral kapcsolatos bűncselekményekben – például annak tiltott átlépése, megrongálása miatt – Baranyában és a Barcsi Járásbíróság illetékességi területén a Pécsi Járásbíróság, Zala és Somogy megyében pedig – az említett barcsi terület kivételével – a Zalaegerszegi Járásbíróság jár el. A törvényszéki hatáskörbe tartozó ügyeket ugyanilyen területi lebontásban a két megyeszékhely törvényszéke folytatja le.

Ugyanígy a szegedi mellett Pécs és Zalaegerszeg közigazgatási és munkaügyi bíróságát is kijelölték menedékkérelmek elutasítására benyújtott fellebbezések elbírálására.

A javaslatot azzal indokolták, hogy a nagy távolságok és az így kevésbé hatékony végrehajtás miatt nem indokolt Szeged kizárólagos illetékességének fenntartása a szóban forgó ügyekben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!