Keresés

Pazarolja a kormány a fogyatékosokra szánt pénzeket

Tele van szakmai hibákkal a kormány pályázati kiírása, amely a fogyatékos otthonok bezárását célozza, írja a Társaság a Szabadságjogokért. A tömegintézetek felszámolására évtizedek óta várnak, de a TASZ szerint a kormány pazarlóan és szakmaiatlanul próbálja megoldani a problémát.

Pazarlónak és totális hátraarcnak tartja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a kormány legújabb pályázati kiírását, amellyel a tömegintézetekben élő fogyatékos emberek számára teremtenének közösségi lakhatási formákat. A rendszerváltás óta eltelt 25 év egyik legnagyobb szociális reformja évek óta zajlik, eddig hatmilliárd forint uniós pénz jutott hat intézmény bezárására és majdnem hétszáz lakó kiköltöztetésére. Azzal, hogy miért rosszak a tömegintézetek, ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Bár a kormány ezzel olyasmit próbál végrehajtani, amire régóta várnak a szakmabeliek és a fogyatékkal élők is,  a TASZ szerint az új, 35 milliárdos pályázati kiírás tele van szakmai hibákkal. A közleményükben azt írják, a tervezet

  • nem teszi kötelezővé a tömegotthonok bezárását, ezáltal veszélybe sodorja, hogy az intézetekben lakók végre a helyi közösségekben élhessenek,
  • A pályázat lehetővé teszi, hogy kitagolás címén akár 25 főt is bezsúfoljanak egyetlen épületbe. Ez azt jelenti, ehogy tömeges szállásokat hozhatnak létre.
  • Egy főre közel 9 millió forintot lehet költeni. Ez súlyos pazarlás, hiszen ennyi pénzből akár egész lakásokat is lehet vásárolni.
  • A kormány megszünteti a szakmai kontrollt a pályázat felett. A korábbi pályázatoknál vétójoggal rendelkező Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testület támogatása súlytalanná vált a pályázatok kiválogatásában.

„A kormány továbbá közzétett egy másik pályázati tervezetet is, ami szerint közel 4 milliárd forintot fordítanának tömegotthonok felújítására. Ezeket az intézeteket azonban be kell zárni, hiszen az Európai Uniós források célja kifejezetten az intézetek megszüntetése, nem pedig felújítása” – írják. A TASZ korábban az eddig lezajlott kitagolásokat is kritizálta.

A már felszámolt bélatpátfalvi fogyatékos otthonban mi is jártunk a bezárás előtt, néhány hónappal később pedig multimédiás riportban mutattuk be, hogyan szokta meg az új környezetet egy enyhén értelmi fogyatékos szerelmespár, Jani és Vivi.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!