Keresés

Pár százan maradtak a Keletinél, a menekültek vonatra szálltak

A Keleti pályaudvartól, Debrecenből és Vámosszabadiból is gyalog indultak útnak Ausztria felé menekültek százai szombaton. Ők végül mind vonatra és buszra szálltak, és már az osztrák-magyar határnál vannak. Merkel és Orbán megegyeztek abban, hogy betartják az uniós előírásokat. A pannonhalmi apátság befogadott menekültcsaládokat, a Keletiben azonban a hideg ellenére többen a szabad ég alatt fognak éjszakázni.

Szombat késő estére nagyjából 150-200 ember maradt a Keleti pályaudvarnál. A hangulat békés, többen a szabad ég alatt töltik az éjszakát. Az Index tudósítója szerint a pályaudvar alatti rész szinte üres, 5-6nagyobb család sátrazik ott. Nagyobb tömeg vagy mozgás már csak a ruha- és ételosztás körül van.

Napközben sok menekült indult neki országszerte, és gyalog próbáltak meg nyugat felé menni. Sokan azt remélték, hogy egy idő után értük is buszokat küldenek, ahogy történt az péntek éjszaka,  de végül mindannyian vonatra szálltak valahol – írja az Index.

  • A Keletiből délelőtt megindult egy nagyjából félezres csoport, köztük sok olyan menekülttel, akik reggel még Debrecenből vonatoztak fel. Nem engedték fel őket az M1-esre, az 1-es úton jutottak el Biatorbágyig, és végül két vonattal, este fél nyolckor és fél kilenckor indultak tovább Győrbe. A második vonatra néhány jobbikos is felszállt, tüntetőleg beültek közéjük.
  • A Keletiből késő délután elinduló 2-300 menekült a Naphegy lábánál úgy döntött, hogy inkább a Déli pályaudvarhoz megy, mert elterjedt közöttük, hogy az osztrákok éjfélkor lezárják a határt. Végül 20:20-kor elindult a vonatuk Győr felé.
  • A Bicskénél gyalog elindult 250 menekült az M1-es leállósávja után szintén az 1-es úton haladt, majd Tatabányán szállt fel a Győrbe tartó vonatra.
  • A Vámosszabadiból reggel elinduló 250 menekült Károlyházán szállt vonatra este kilenc körül.
  • A Röszkénél az M5-ösön gyalogoló 60-70 menekült többségét a rendőrök visszavitték a befogadóállomásra. Másokat embercsempészek vehettek fel.

Napközben a menekültválságról egyeztetett egymással Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök. A kancellária hivatal közleménye szerint egyetértés volt abban, hogy mindkét ország betartja európai kötelezettségeit, így a dublini megállapodásból származókat is, a menekültek szombati továbbutazása kivételes eset volt, és a magyar határon kialakult szükséghelyzet miatt történt.

Merkel egy szombati lapinterjúban erősítette meg korábbi állítását, miszerint a menekültstátuszra jogosultak befogadásának nincs felső korlátja. A Berliner Morgenpostban megjelent interjúban Merkel kijelentette: Németországban az alkotmányból következő világos jogi alapokra épül a menekültügyi szabályozás, az ennek alapján védelemre szorulók közül potenciálisan akármennyit készek befogadni. Aki viszont nem jogosult menekültstátuszra, annak vissza kell térnie a hazájába.

A német kancellár hozzátette: Németországnak erős, gazdaságilag egészséges országként megvan az ereje hozzá, hogy megtegye a szükséges intézkedéseket. Ugyanakkor elvárják a méltányosságot, és azt, hogy Európában mindenki hozzájuk hasonlóan elfogadja ezt a feladatot. A kancellár azt is elmondta, hogy annak érdekében, hogy a valóban védelemre szorulókat integrálni tudják, vissza kell küldeni azokat, „akik nem rendelkeznek a Németországban maradás perspektívájával”, vagyis akiknek nem szavazzák meg nekik a menedékjogot.

Bár két nappal ezelőtt Erdő Péter bíboros azt nyilatkozta, hogy az egyház nem fogadhat be menekülteket, mert az szerinte embercsempészet lenne, Pannonhalmán inkább cselekednek. Az Index úgy tudja: Várszegi Asztrik főapát kimondta, hogy ha valaki odaérkezik, mindenképpen be kell fogadni, ki kell nyitni előtte az ajtót. “Nem hagyhatunk kint senkit, ez az evangéliummal ellentétes lenne” – idézte a lap apátsághoz közeli forrása a főapátot.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!