Keresés

Pár ezer forintból már csodákat lehet tenni a szegényekkel

Ötezer forintból lázcsillapítót kaphat három rászorult gyermek, ötvenezerből fel tudnának szerelni egy tanodát. Fél millió forint elég arra, hogy ki lehessen perelni eltitkolt közérdekű iratokat, ötmillióból pedig egy teljes hajléktalanszállót meg lehetne újítani, vagy épp egy évig foglalkoztatni egy mozgássérülteket segítő gyógypedagógust. Összeszedtünk kilenc civil szervezetet, és megkérdeztük, mire költenék az idei egyszázalékos adófelajánlásokat.

Hamarosan itt az adóbevallás ideje, ez pedig azt is jelenti, hogy rendelkezhetünk a személyi jövedelemadó egy százalékáról. Ez az a pénz, amit felajánlhatunk egy civil szervezetnek. A civil szervezetek költségvetésének fontos részét képzi az egyszázalékos adófelajánlás, a négymillió adózó magyar emberből kétmillió azonban rendszeresen elfelejt rendelkezni a pénzéről, ami így aztán a magyar államnál marad. Ezen évente közel 12 milliárd forintot bukik el a civil szféra.

Az Abcúg idén megkért kilenc civil szervezetet, hogy mondja el, mihez kezdene azzal a pénzzel, amit felajánlanának neki. Tavaly a bruttó átlagbér 257 ezer forint volt, azaz ha egy átlagmagyar felajánlja a személyi jövedelemadója egy százalékát egy civil szervezetnek, akkor durva kerekítéssel a szervezet ötezer forintot fog kapni tőle.

Nincs ideje elolvasni a cikket? Hallgassa meg! 

Az általunk megkérdezett szervezetek hajléktalan-ellátással, kórházi fejlesztéssel, jogvédelemmel, szegény gyermekekkel és még vagy egy tucat tevékenységgel foglalkoznak, mi pedig arra voltunk kíváncsiak, mihez kezdenének, ha egy, tíz, száz, vagy akár ezer ember is felajánlaná nekik az adója egy százalékát.

Igazgyöngy Alapítvány

Igazgyöngy Alapítvány
L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője egy rajzórán Biharkeresztesen | Fotó: Magócsi Márton

Az Igazgyöngy Alapítvány a 33 leghátrányosabb helyzetű kistérségben dolgozik. 550 gyerek művészeti képzését végzi, hat településen, emellett pedig generációk óta mélyszegénységben élő, zömében roma családok életminőségén akar változtatni, elsősorban a Berettyóújfalu melletti Toldon.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Ebből három beteg gyerek receptre felírt antibiotikum és lázcsillapító-adagját tudnák fedezni, vagy úgynevezett túlélő csomagokat készítenének azoknak a családoknak, akik valami miatt krízishelyzetbe kerültek. Olaj, liszt, cukor, száraztészta, konzervek vannak benne.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Ennyi pénzből, ha mínusz 10 fok alatt van az idő,  húsz családnak tudnak egy pár napra elég tüzelőt adni.
 • Körülbelül ennyibe kerül az is, hogy visszaköttessék a vizet egy házba, ha tartozás miatt lekapcsolják.
 • Körülbelül 60-70 ezer forintért pedig már el tudnak küldeni egy teherautót a fővárosba, használt ruha, bútor, vagy az Élelmiszerbank tartós élelmiszer-adományáért. Ezeket 10-12 faluban tudják szétosztani.
 • Fordítva pedig ennyiből öt önkéntes útiköltsége fedezhető Budapestről a Toldi Tanodába, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Havonta ennyiből fedezik 50, halmozottan hátrányos helyzetű gyerek ösztöndíját.
 • Ennyiből két buszkirándulás (45  fős busszal) is megszervezhető a kelet-magyarországi kis falvakból a fővárosba, és még egy kis étkezésre is futja.
 • Ez az összeg három hónapi alkalmazást tesz lehetővé, minimálbérrel (járulékokkal) egy fő számára az alapítványnál, vagy a mezőgazdaságban, vagy a kézművesprojektben.
 • Ennyit fordítanak 100 gyerek iskolakezdésére szeptemberben.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Öt és fél hónapig tudnák fizetni a tanodapedagógusok bérét Toldon.
 • Ennyibe kerül 334 gyerek térítési díja egy tanévben. Ezt kötelező befizetni, hogy a gyerekek részt vehessenek a művészetoktatásban.
 • Ennyi pénzből kijön 200 darab gyerekszemüveg ára, kerettel.

Twist Olivér Alapítvány

Hajléktalan
Egy negyedik kerületben volt hajléktalan ember költözése előtt | Fotó: Magócsi Márton

A szervezet 1991 óta segíti a hajléktalanokat a IV. kerületben, ahol átmeneti szállást, nappali melegedőt és utcai szolgálatot üzemeltet. A szállás 42 embert, az utcai gondozó szolgálat éves szinten több mint 170 embert segít. A nappali melegedőt naponta 50 ember látogatja. Az utcán élő embereknek főképp meleg teát, takarót juttatnak, segítenek a ügyintézésben és az egészségügyi szolgáltatások igénybevételében.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Ebből az összegből az utcai szolgálat egy BKK-gyűjtőjegyet és gyertyát tudna vásárolni. A gyűjtőjegyet akkor adják a hajléktalan embereknek, amikor egy-egy hivatali ügyintézésre vagy állásinterjúra kell elmenniük (például a belvárosba). A gyertyát a sátrakban, kunyhóban élő embereknek adják.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Ebből az összegből a hajléktalan emberek vitaminpótlását tudnák támogatni az intézményeikben néhány hétig. A hajléktalan embereket ugyanis különösen veszélyeztetik a különböző fertőzések, megbetegedések, ezért fontos az immunrendszerük erősítése. A vitamin lehet zöldség, gyümölcs vagy tabletta is.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Az alapítvány intézményeinek folyamatos fertőtlenítésre van szükségük, a folyamatos rovarirtás és a vegyszerek beszerzése pedig éves szinten nagyjából megvalósítható lenne ebből az összegből. A higiénia megőrzése amúgy előírás, minden közintézményben kötelező.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Ez már egy komolyabb összeg lenne számukra. Az eszközeik és a berendezéseik gyorsan amortizálódnak, ezeknek a karbantartásával pedig nehezen érik utol magukat, így erre fordítanák. vécépapír tartókat, tükröket, új mosdó-csaptelepeket vásárolnának, kicserélnék a nyílászárókat, felújítanák a fürdőhelyiséget, a konyhát, hűtőt, mosógépet és szárítógépet vennének.

Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány

20161222 BV jóvátételi program Miskolc kórház
Beteghívó egy magyarországi kórházban | Fotó: Magócsi Márton

Az alapítvány célja a Heim Pál Gyermekkórház fejlesztése, orvosi műszerek beszerzése, az épület korszerűsítése.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Más adományokkal összevonva használnák fel.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Ekkora összegért még nem lehet orvosi műszert venni, ezért ezt is egy nagyobb beruházás keretében használnák fel. Például 2009-ben az Alapítvány építtette fel a kórház ”G” épületét, ez többségében hasonló nagyságrendű adományból valósult meg. Az épületben többek között a gyermekbelgyógyászati, gasztroenterológiai és nefrológiai osztályok kaptak helyet.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Ebből az összegből tudnának vásárolni egy perfúzort a kórháznak. Ez egy olcsó műszer, a beteg gyermekbe juttatandó infúzió biztonságos adagolását végzi.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Ezért az összegért már többféle orvosi műszer vásárolható. Jelenleg egy speciális UH készüléket vennének belőle. Magyarországon a Heim Pál Kórház Urológiai osztálya végez egyedül vesekőzúzást gyermekeknek. A zúzáskor a célzás pontosságát és így a zúzás hatékonyságát javítja jelentősen a készülék.

Társaság a Szabadságjogokért

20161219 TASZ MONDO Zoli a csodálatos robot előadás
A TASZ és a MONDO fogyatékos gyerekeknek és osztálytársaiknak szóló előadása | Fotó: Magócsi Márton

A TASZ jogvédő szervezetként működik, azért dolgozik, hogy bárki megismerhesse  és érvényesíthesse az alapvető emberi jogait. Nyomon követik a jogalkotást, jogfejlesztő tevékenységet végeznek, stratégiailag fontos perekben képviseletet nyújtanak, és évi több mint kétezer ügyben nyújtanak jogsegélyt. Az egyszázalékos felajánlásokat teljes egészében a jogsegélyszolgálat működésére fordítják.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Fedezné az ingyenes jogsegélyszolgálatban egy ügyvéd egyórás munkáját, amely során telefonon válaszol a megkeresésekre.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Fedezné a szervezet  telefonos jogsegélyszolgálatának egy heti működési költségét. A jogsegélyszolgálat évente több mint 2300 megkeresésre válaszol.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Körülbelül 80 óra ügyvédi munkadíjat fedezne. Például ennyi volt szükséges ahhoz, hogy az úgynevezett Századvég-ügyben végül nyilvánosságra kerüljenek a 4 milliárd forint közpénzből készült tanulmányok. A TASZ három éven át három pert folytatott a tanulmányok megismeréséért, míg végül a Miniszterelnökségnek ki kellett adnia a tanulmányokat.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Ennyi pénzből hozták létre országos ügyvédhálózatukat 2015-ben. Az ügyvédek ma már minden regionális központban elérhetőek, segítettek például uniós beruházások szerződéseit kiperelni önkormányzatoktól, utcai tiltakozó akcióért kiszabott bírságot érvénytelenítettetni, vagy megvédeni az ügyfeleiket, amikor a települések ügyeit megvitató nyilvános ülésekről tiltották ki őket.

SUHANJ! Alapítvány

Suhanj fitness és fogyatékkal élők sportolása
Bemutatóedzés a Suhanj! Tátra utcai edzőtermében | Fotó: Magócsi Márton

A SUHANJ! Alapítvány 2010-ben alapított nonprofit szervezet. Sportprogramokat szervez látás- és mozgássérültek, valamint értelmi fogyatékkal élők számára, több sportágban tartanak heti rendszerességű edzéseket, valamint figyelemfelhívó akciókat és szemléletformáló programokat. 2016 augusztusában nyitották meg Magyarország első épek és fogyatékossággal élők számára kialakított, teljesen akadálymentesített edzőtermét és futóklubját.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Egy végtaghiányos kisgyermek egy alkalmas úszás edzésének költsége, beleértve az edzői díjat, a belépőt, valamint a vízfelület bérlését.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Kéthavi könyvelési díjat tudnának kifzetni az alapítvány, valamint az általa létrehozott társadalmi vállalkozás, a SUHANJ! Fitness transzparens működéséért.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Vásárolni tudnának egy futókocsit a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek számára a szabadtéri edzésekre. Az önkéntesek az edzéseken, versenyeken beültetik az eszközbe és tolják a futókocsikkal azokat, akik nem tudnak önállóan mozogni, ezzel hozzásegítve őket, hogy átéljék a mozgás örömét a közös programokon.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Fedezné egy főállású gyógypedagógus éves fizetését járulékokkal együtt a SUHANJ! Fitness-ben.

Kék Pont Alapítvány

Drogprevenciós Alapítvány a 13. kerületben
Egy drogprevenciós alapítvány plakátja | Fotó: Magócsi Márton

A Kék Pont foglalkozik szenvedélybetegek felépülését segítő közösségi ellátással (főként egyéni, kisebb mértékben csoportos konzultációk), prevenciós, felvilágosító és a mértékeletességet támogató munkát végeznek. A problémás szerhasználat megelőzését segítik, vagy a már problémás szerhasználók felépülését és reintegrációját támogatják.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Ez az összeg nagyjából a tavalyi Száraz November kampány dologi költségének negyede. A kampány országosan közel 8000 embert mozgatott meg, a cél a mértékletes alkoholfogyasztás népszerűsítése volt.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Nagyjából két évig tudnak működtetni egy urban golf klubot, amiben a résztvevő fiatalok a városi terepen, olcsó eszközökkel sportolhatnak egy közösséghez kapcsolódva. Ez azért fontos, mert a közösség egy felnőtt szakember vezetésével olyan biztonságos közeggé válik, ahol hasznosan el tudják tölteni a szabadidejüket, és ez segít a problémás szerhasználat kialakulásának megelőzésében. A két év alatt szervezett heti klubesteken összesen akár 2-300 fiatal, köztük akár 25-30 visszajáró fiatal is megfordulhat.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Körülbelül egy évig tudnak működtetni egy terápiás csoportot, például a szenvedélybetegek hozzátartozóit támogató csoportot. Ebből az összegből 4-5 darab, tízhetes csoport is finanszírozható volna, ez közvetlenül legalább 40-50 hozzátartozónak jelentene támogatást.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Ez az összeg a két működő drogambulanciájuk egyikének körülbelül négyhavi működési kerete, részidős pszichiáter és jogsegélyes kollégával, rész és teljes idős addiktológiai konzultáns szakemberekkel, illetve a teljes dologi felszerelés működtetésével. Egy-egy ambulancián évente akár 300 felépülőt, illetve családtagot látnak el.

Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület

Migráns tanoda és integriációs program
Óra egy migrás gyerekeket segítő tanodában | Fotó: Magócsi Márton

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület több mint két évtizede foglalkozik a Magyarországra bevándorló, illetve innen elvándorló hazai és külföldi állampolgárok társadalmi integrációjának elősegítésével, érzékenyítő foglalkozásokkal, valamint menekültek és más külföldiek ezreit sikerült eddig támogatniuk abban, hogy Magyarországon új otthonra találjanak.  

Mire lenne elég 5000 forint?

 • 2 darab jógaszőnyeg a Női Klub foglalkozáshoz . A Női Klub azzal a céllal jött létre, hogy menekült és migráns nők integrációját segítse. Van köztük 22 éves egyedülálló anyuka és 69 éves nagymama is, a 15 fős csoport hetente találkozik, az európai és magyar szokásokkal ismerkedik. A közös jógát a közérzetjavító hatása és a közösségformáló ereje miatt végzik.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Óvodai és iskolai érzékenyítő program, 5 alkalommal. A programban szociális munkások támogatják a Magyarországon élő külföldi gyerekeket, diákokat abban, hogy jobban megtalálják a helyüket az iskolában. Ennek egyik eleme a diáktársak, szülők, pedagógusok érzékenyítése. A szülők és a tanárok közötti kommunikációt például interkulturális közvetítők segítik, tolmácsolással. Egy 90 perces érzékenyítő alkalomhoz harminc fős csoport esetén legalább két fő foglalkozásvezető és egy fő interkulturális közvetítő 2,5 órájára van szükség.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • 30 órányi képzés rendőröknek, pedagógusoknak és olyan szakembereknek, akik kapcsolatba kerülhetnek migránsokkal. Ezzel olyan kézségekre tesznek szert, amelyekkel hatékonyabban tudják kezelni a külföldi ügyfeleik problémáit. Az elmúlt években több mint 600 főnek tartottak ilyen képzéseket.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Az 5 tagú mobilcsapatuk egy éven át dolgozhatna a menekülteket befogadó állomásokon. Ők heti rendszerességgel látogatják a menekülttáborokat, beazonosítják a sérülékeny személyeket, gondoskodnak az ellátásukról, valamint foglalkozásokat tartanak, amelyeken megismertetik őket a magyar szokásokkal, hivatali ügyintézéssel, és magyarul is tanítják őket.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Gyerekesély program a Bodrogközben
A Máltai Szeretetszolgálat Gyerekesély programja a Bodrogközben | Fotó: Magócsi Márton

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az ország egyik legnagyobb segélyszervezete, mely országszerte kétszáznál is több intézményt működtet, és ezen felül nap mint nap közel 5000 önkéntesével segíti a rászorulókat. A karitatív szervezet évente 13 ezer hajléktalan embert lát el, 1500 idős embert ápol és 1500 fogyatékkal élőről gondoskodik.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • 13 hajléktalan embert láthatnának vendégül egy-egy tányér meleg ebédre.
 • Kiválthatják egy nyomorban élő család gyógyszereit, melyekhez máskülönben nem juthatnak hozzá a beteg családtagok.
 • Egy nélkülöző családnak akár egy hétre elegendő tartós élelmiszer csomagot állíthatnak össze.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Fel tudnának szerelni a tanuláshoz szükséges eszközökkel egy tanodát, melyben iskola után önkéntesek segítik a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkózását
 • A Szeretetszolgálat Sport Egyesülete sportszereket és alapfelszerelést tud vásárolni  a nyomortelepeken élő gyerekekből szerveződő futballcsapatnak. A sport sikerélményt ad a gyerekeknek, és az iskolai teljesítményre is jótékony hatással van.
 • A Máltai Szimfónia számára két új hangszert vásárolhat a Szeretetszolgálat. Ennek a célja, hogy miközben a gyerekek zenélni tanulnak, sikeresebbek és ügyesebbek lesznek a mindennapokban is.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • A Szeretetszolgálat egyik, idős embereket ápoló otthonában 15 ágyat speciális, időskori ápoláshoz szükséges matraccal szerelhetnének fel.
 • Egy fogyatékkal élő emberek nappali gondozását végző máltai intézmény egész nyáron át tartó napközis tábort szervezhet, melynek során akár 30-35 fogyatékkal élő fiatal és sérült ember juthat el strandra, állatkertbe, fagyizni, és vehet részt olyan tevékenységekben, melyeket a családok önállóan nem lennének képesek megszervezni
 • 20-25 nyomorban élő kisgyermek juthatna el egy kéthetes nyári táborba, számukra a legtöbb esetben ez az egyetlen lehetőség a nyaralásra, a kikapcsolódásra.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • A Szeretetszolgálat negyed éven át működtetheti az ország egyik legjobban felszerelt rohammentőjét, melyen 120 önkéntes máltai mentős teljesít szolgálatot. A Máltai Mentőszolgálat évente 1500 riasztást kap az Országos Mentőszolgálat diszpécserközpontjából. A mentések során minden alkalommal nagy értékű eszközöket használnak a mentőszolgálat önkéntesei, melyeknek cseréje és pótlása jelentős költséggel jár
 • Két mozgó játszóteret szerelnének fel, mely az elszigetelt településeken folyó szociális munka egyik leghatékonyabb eszköze. A játékokkal felszerelt mikrobusz kétfős személyzettel, szakképzett pedagógusokkal a hétköznapokon az ország legszegényebb településeit látogatja, ahol a gyerekeknek sok esetben szinte semmilyen játékkal kapcsolatos tapasztalatuk nincs.

Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége

_HDA3257
Fogyatékos szülő és gyermeke Heves megyében | Fotó: Hajdú D. András

A szövetség 2005-ben alakult, néhány érintett szülő hozta létre. Van, aki gyermekét, testvérét gondozza, más nevelőszülőként gondoskodik a súlyosan fogyatékos gyermekről vagy fiatal felnőttről. Az egyesület évek óta programokat szervez számukra, amelyeket integráltan a sérült és egészséges résztvevők számára terveznek. Jelenlegi közel 130 családot érnek el. Több alkalommal szerveztek szülősegítő szolgáltatásokat, esélyórákat, anyaklubot.

Mire lenne elég 5000 forint?

 • Egy szülőklub alkalmából az üdítő, a pogácsa és a gyerekeknek egy kis süti költségeire.

Mire lenne elég 50 000 forint?

 • Meg tudnák tartani a nőnapi, anyák napi, gyermeknapi vagy karácsonyi ünnepséget.

Mire lenne elég 500 000 forint?

 • Ennyiből több család részére tudnának anyagi segítséget (pl. tüzelőanyagot vagy élelmiszeret) vagy fejlesztéshez segédeszközt biztosítani.
 • Az egyesület egy éven keresztül tudna tartani rendszeresen anya-apaklubot, képzéseket, pszichológussal foglalkozásokat.

Mire lenne elég 5 000 000 forint?

 • Ebből az összegből 2 fő családsegítő, gyermekfelügyelő személyt tudnának kb. egy éven keresztül foglalkoztatni.
 • 1-2 gyermek külföldi gyógykezelését tudnák finanszírozni. Az egyesületi tagok között jelenleg is van olyan kisfiú, akinél a Németországban elvégezhető operáció reményt jelenthetne a gyógyuláshoz, ennek várható költsége azonban 1,7-1,9 millió forint.
 • Egyik taguk felnőttkorú gyermeke már több mint 5 éve nem tud az emeletes lakótelepi lakásból kijönni, mivel a magasföldszinten laknak, nincs lift, a 17 lépcsőfokot pedig nem tudják leküzdeni. Nekik egy lift vagy lépcső lift jelentene megoldást.
 • Ebből az összegből legalább 5 családnál tudnának olyan infokommunikációs eszközt adni, amelynek a segítségével végtag használat nélkül is tudnák tartani a kapcsolatot a külvilággal.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!