Keresés

Papírhajót hajtogattak Orbán bevándorlós leveléből

Néhány száz tüntető gyűlt össze kedd este a Deák Ferenc téren, hogy a gyűlöletkeltő nemzeti konzultáció és a kormány bevándorló-ellenes politikája ellen tiltakozzanak. A demonstráción sok itt élő menekült is részt vett, akik most leginkább attól tartanak, hogy a nemzeti konzultáció és Orbán Viktor idegenellenes nyilatkozatai miatt megsokszorozódnak majd a gyűlölet-bűncselekmények.

„Ellenzem a nemzeti konzultációt, mert a menekülteket terroristának és bűnözőnek állítja be” – mondta Mohammed Ali Nawrozi, aki menekültként szólalt fel a tüntetésen. Ali Afganisztánból érkezett, három hónapja kapott menekült státuszt és került ki a bicskei befogadó állomásról családjával. Most Budapesten élnek, Ali dolgozik, a gyerekei pedig iskolába járnak. „Hálás vagyok azért a kormánynak, hogy itt lehetek, és a gyerekeimnek igazi gyerekkora lehet” – mondta Ali. „A magyarok szeretik a bevándorlókat, azonban mióta a nemzeti konzultációt kiküldték, a gyerekeimtől az iskolában megkérdezték, hogy terroristák-e” – folytatta. Ali szerint a konzultáció idegengyűlöletet szít, és olyanokat bélyegez meg terroristaként, akik a hazájukból éppen a terrorizmus elől menekültek.

Migráns tüntetésFotó: Magócsi Márton

Kőszeg: Az ilyen bunkó klubtagokat előbb utóbb kihajítják

„Az nem megy, hogy elvárjuk, hogy a magyarokat az Európai Unióban egyenrangú uniós polgárokként fogadják, közben meg a hozzánk érkezőket egyszerűen kidobjuk” – mondta beszédében Kőszeg Ferenc, a Magyar Helsinki Bizottság egykori elnöke, alapítója. „Ezzel felrúgjuk a klub egyik alapszabályát, melynek tagjai vagyunk” – utalt Kőszeg az 1951-es genfi egyezményre. „Az ilyen bunkó klubtagokat előbb utóbb kihajítják a klubból” – tette hozzá.

Beszédében arra is kitért, hogy például Németországhoz képest 30 év késéssel Magyarországnak is be kellene végre látnia, hogy az elöregedő társadalom bevándorlók nélkül nem ellensúlyozható. „Nélkülük ki fogja a mostani harmincasok nyugdíját negyven év múlva megkeresni?” – tette fel a költői kérdést. Magyarországon ugyanis nincsenek megélhetési bevándorlók – hangsúlyozta Kőszeg – jelenleg ugyanis a többségük néhány nap múlva továbbáll. A nemzeti konzultáció kérdéseit így kommentálta: „negyedik osztályból sem engedik tovább azt, aki egy kérdésbe egy olyan állítást fogalmaz bele, amelyik maga is kérdés”.

Migráns tüntetésFotó: Magócsi Márton

Az erősebbek elmennek, a gyengébbek félni kezdenek

Barna Margit, a tüntetést szervező Migráns Szolidaritás Csoport (Migszol) aktivistája beszédében reagált Orbán hétfői nyilatkozatára, miszerint a debreceni befogadó állomást bővítés helyett inkább be kellene zárni, mert ott nem menekültek, hanem bevándorlók vannak, akiket haza kell küldeni. „Örömmel tájékoztatjuk a kormányt, hogy egyetértünk abban, hogy a tábort be kellene zárni, mert a működésével komoly gondok vannak” – kezdte. „De csak azután, hogy új lakóotthonokat hoznak létre a menedékkérők számára, ahol tanulhatnak nyelvet, találkozhatnak és jó kapcsolatot alakíthatnak ki a lakosság többi tagjával.” Majd hozzátette: a kormány szándéka azonban egyáltalán nem ez.

„Orbán Viktor már akkor hazudik, amikor kérdez” – folytatta az aktivista. „A menekültek és bevándorlók ugyanis nem idegenek, hanem a barátaink, akiket most megtámadott a kormány. Az erősebbek elmennek, a gyengébbek félni kezdenek, és ők az igazi áldozatok” – tette hozzá. Barna szerint Orbán abban is téved, hogy bűncselekményt követtek el a menekültek, amikor átlépték a határainkat. „A jogi diplomával rendelkező miniszterelnök tudhatná, hogy az iratok nélküli határátlépés már nem bűncselekmény” – tette hozzá. A beszéd zárásaként Barna arra szólította fel a kormányt, hogy a xenofób propagandára fordított 950 millió forintot költse inkább az oktatás és az egészségügy fejlesztésére. „Magyarország mindenkié, a menekülteké és a bevándorlóké is!” felkiáltását taps fogadta a tömegből.

Migráns tüntetésFotó: Magócsi Márton

Az elhangzott beszédek után a tüntetők a Kossuth tér előtti Duna-parti lépcsőkhöz sétáltak, ahol a nemzeti konzultációkból hajtogatott papírhajókban mécseseket helyeztek el a lépcsőn, ezzel emlékezve az áprilisi Földközi-tengeri katasztrófára, amelyben több mint ezer menekült vesztette életét. A megemlékezéssel egybekötött tüntetés tervezett idő szerint 20:30-kor ért véget.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!