Keresés

Palkovics szerint a CEU egy egyszerű megoldással megmenekülhet

Váratlanul egyszerű megoldással állt elő Palkovics László oktatási államtitkár, amivel a CEU továbbra is adhatna ki Magyarországon amerikai diplomát, elég lenne módosítania egy saját magával kötött szerződést. Az egyetem nem látja koherensnek a javaslatot, és üzengetés helyett inkább személyesen tárgyalna. 

„Legfeljebb a működési engedélyét veszítheti el a CEU, de a képzései nem kerülnek veszélybe, ha nem teljesíti a múlt héten elfogadott törvény szabta két új feltételt” – mondta Palkovics László oktatási államtitkár a hvg.hu-nak. A törvény szerint ahhoz, hogy az amerikai CEU-nak továbbra is legyen működési engedélye Magyarországon, egyrészt nyitnia kellene egy amerikai kampuszt, másrészt államközi megállapodást kellene kötnie az Egyesült Államoknak és Magyarországnak, amire az év végéig kevés esély van.

Palkovics szerint viszont hiába veszítenék el ezzel a működési engedélyüket, ettől még kiadhatnak amerikai diplomát, ha a teljes képzési portfólióra kibővítik a két önálló jogi személy, a CEU és a Közép-európai Egyetem közti licencszerződést, amit csak néhány képzésre kötöttek meg 2009-ben. Ebbe pedig a törvénynek nincs beleszólása.

A hvg.hu megkérdezte, hogy ha ez ennyire egyszerű, akkor miért kellett megvárni a tömegtüntetéseket, mire Palkovics azt mondta: „Én is és a kormány is végig azt mondta, hogy nem akarja bezárni a CEU-t, csak azt akartuk, hogy a működési feltételei legyenek átláthatóak”.

„Az a kérdés, hogy a CEU ahhoz ragaszkodik, hogy legyen Magyarországon működési engedélye, vagy ahhoz, hogy legyen Magyarországon képzése, amire CEU-s diplomát adnak ki. Ha a KEE-t lefordítjuk, az így is, úgy is CEU, tehát a működési engedélynek nincsen sok jelentősége” – mondta.

FRISS:

Délután öt óra után a CEU közleményt adott ki, amelyben azt írták, „A CEU nyitott minden olyan törvényes és hosszú távú megoldásra, amely biztosítja a tanszabadságot és az intézmény integritását. A Palkovics államtitkár úr által a sajtóban tárgyalt megoldás azonban, első hallásra, nem tűnik koherensnek és megbízhatónak, sem jogi sem működési szempontból. Palkovics államtitkár úr a CEU-t nem kereste meg ezzel a lehetőséggel. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a médiában folytatott eszmecsere nem helyettesítheti a hosszú távú, bizalmon alapuló, közvetlen kapcsolatot. Azt várjuk Magyarország Kormányától, hogy kezdeményezzen megbeszéléseket a CEU-val, hogy megoldhassuk a jelenlegi helyzetet, és folytathassuk a munkánkat, tanszabadságunk időbeli vagy bármilyen egyéb korlátozása nélkül”.

Hozzátették, hogy üdvözlik az Egyesült Államok kormányának támogatását, valamint az Európai Bizottság bejelentését, „miszerint a testület haladéktalanul kivizsgálja a magyar nemzeti felsőoktatásról szóló törvényt és a soron következő ciklusban dönt egy esetleges kötelességszegési eljárás megindításáról”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!