Keresés

Palkovics: Jobb lett volna kitalálni, hogyan tanítsák az új tantárgyat

Jobb lett volna, ha időben kidolgozzák, de majd a tanárok megoldják – mondta Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az új, science nevű tantárgyról, amit ősztől vezetnek be a szakgimnáziumok kilencedik évfolyamán. Palkovics az Eduline-nak adott interjújában beszélt a szakképzés átalakításáról és az új alaptantervről is. 

Nincs kidolgozva, mégis bevezetik ősszel a szakgimnáziumok kilencedik osztályában a science nevű összevont természettudományos tárgyat. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az Eduline-nak adott interjújában azt mondta, jobb lett volna, ha az új tantárgyat időben kidolgozzák, „de ez egy lehetőség a szakma számára, hogy mondják meg, hogyan szeretnék ezt tanítani. Szeptembertől ezt kidolgozhatják, erre lesz megoldás”.

Palkovics szerint a tanárok lehetőségként kezelik, hogy ezt a természettudományos tárgyat őt alakíthatják. „Ettől nem félni kell. Itt az keveredik, hogy az egyik oldalról pontosan mondjuk meg, hogy mit kellene tanítani, a másikról pedig, hogy legyen nagyobb a szabadság. Én nagyon nem szeretném, ha egyetemi oktatóként valaki belebeszélne az általam oktatott tantárgyba” – mondta.

Az ősztől szakgimnáziumokra keresztelt szakközépiskolákban a diákok már csak olyan természettudományos tárgyakat fognak tanulni, amelyek a minisztérium szerint kapcsolódnak a szakmájukhoz. A rendszert sokan azért kritizálják, mert így a diákok nehezen gondolhatják meg magukat a választott pályájukkal kapcsolatban. Palkovics erre az interjúban azt mondta, „ha valaki úgy gondolja, hogy gépészeti gimnázium helyett vegyész szeretne lenni, de első két évben nem tanult kémiát, elmehet vendéghallgatói státuszba a szakképzési centrumon belül”. Arra a kérdésre, hogy a plusz órákat, hogyan lehet összeegyeztetni a rendes órarenddel, csak annyit mondott, „az iskolák tudnak erre megoldást találni”.

Az interjúban szó volt a 2018-tól bevezetendő új Nemzeti Alaptantervről is, amelyben harminc percesre csökkentenék az elsőosztályosok tanóráit, és szakítanának a frontális oktatással is. Ezekről Palkovics nemrég az Indexnek adott interjújában beszélt először.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!