Keresés

Ötvenezer gyerek hullott ki a gyermekjóléti rendszerből

Három éve átalakították a rendszert, azóta a gyermekjóléti szolgálatok csak a települések ötödén vannak jelen.

A hatáskörök 2013-as átalakítása óta ötvenezerrel kevesebb gyerek kap segítséget a gyermekjóléti szolgálatokról – írja a Magyar Nemzet a KSH friss elemzésére hivatkozva. 2013-ban a jogkörök jelentős része a jegyzőktől a járásokhoz került. Azelőtt még 190 ezer gyermeket tartottak nyilván veszélyezttetként a hivatalok, utána viszont már csak 139 ezret. A védelembe vett gyermekek száma hasonló arányban, 29 ezerről 22 ezerre csökkent..

A lap szerint ezek a csökkenések nem azt jelzik, hogy ennyivel csökkent volna a segítséget igénylő gyermek száma, hanem az átszervezések káros hatását mutatják. Az elemzés szerint a gyermekjóléti szolgálatok országos lefedettsége 2014-ben ugyan közel 99 százalékos volt, ám a szolgálatok gondozási tevékenységéhez csak a települések ötödén lehetett helyben hozzáférni. A többi 2351 település egy részén csak heti egy-két alkalommal volt elérhető a gyermekjóléti szakember, máshol pedig az érintett családoknak kellett egy másik településre utazniuk a gondozásért cserébe. 2014-ben 643 gyermekjóléti szolgálat működött országszerte, 2005-ben azonban még közel 1500.

A kutatók megjegyezték,, hogy a rendszer látóköréből kikerült több mint 50 ezer gyermek esetében felmerülhet a szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség kérdése. Az Abcúg ebben a cikkben foglalkozott részletesen a gyermekvédelmi rendszer átalakításaival.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!