Keresés

Összeolvadhat a négy közszolgálati médiaszolgáltató

Kormánypárti képviselők javaslatára egyesülhet a négy közszolgálati médiaszolgáltató, a Magyar Televízió Nonprofit Zrt., a Magyar Rádió Nonprofit Zrt., a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. és a Duna Televízió Nonprofit Zrt. Elkezdenék mérni, hogy a műsorok mennyire közszolgálatilag.

Két fideszes képviselő – Dunai Mónika és Tuzson Bence – javaslata szerint gazdaságossági és költséghatékonysági szempontok miatt indokolt a négy önálló gazdasági társaságot egyesíteni.

Az indoklás szerint a közmédia rendszere sokkal hatékonyabban képes ellátni közszolgálati misszióját, ha egyetlen gazdasági társaságban összpontosul. Az átalakulás kizárólag a gazdasági társaságok számában, illetve elnevezésében eredményez változásokat.

Mérnék a közszolgálatiságot

A két fideszes politikus szerint egyértelműen meg kell határozni, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatónak milyen típusú szolgáltatásokkal kell szolgálnia a társadalom érdekét. Kötelezettségként írnák elő azt is, hogy a közszolgálati médiaszolgáltató működése,  valamint stratégiája kiszámítható, és előrelátható módon tervezett legyen.

A szabályozás újdonságként javasolja bevezetni a közszolgálati értéktesztet, amely a nézettség és a hallgatottság mellett a közszolgálati jelleg mérésére is kiterjed.

A javaslat egyéb rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek zömében műsorterjesztésre, műsorkvótákra, vagy a hallássérültek számára hozzáférhetővé tett műsorszámok szabályozására vonatkoznak.

Elbocsátások várható

A Népszabadság szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) száznál több, de kétszáznál kevesebb munkavállaló elbocsátására készül. A csoportos létszámleépítést a napokban hivatalosan is bejelenti Szabó László Zsolt vezérigazgató. Az újság szerint az MTVA vezetése úgy számol, hogy száz ember kirúgásával éves szinten hozzávetőlegesen félmilliárd forint megtakarítást lehet elérni a 12-13 milliárdos bérköltségekben.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!