Keresés

Orvosválasztási díjjal küzdöttek volna a hálapénz ellen

Orvosválasztási díj bevezetésével legalizálták volna a hálapénzt, hosszú várakozási listákkal terelték volna el a nótorius orvoshoz járókat, és az oroszokra építve fejlesztették volna a gyógyturizmust. A Századvégtől kiperelt tanulmányok között szerepelt egy, az egészségügy átalakításának irányait kijelölő irat is.

Funkcióváltásként és az ellátás fejlesztéseként, nem pedig kórházbezárásként kellett volna láttatni a Századvég egyik két évvel ezelőtti tanulmánya szerint az egészségügy átalakítását. A Századvég állami megbízásból milliárdokért elkészített tanulmányait kiperelő Vs.hu egy, az egészségügy átalakítására vonatkozó tanulmányt ismertetett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából 2014 szeptemberében készített tanulmányban az egészségügy több  problémájára is igyekeztek választ találni.

Az egész rendszer költséghatékonyabb működése érdekében a kórházi ágyak számát húsz százalékkal javasolták csökkenteni, és  30-35 egészségügyi térséget jelöltek volna ki. Ezekben csak egy-egy komolyabb kórházat, és 15-20, egy napos beavatkozásokat is végző rendelőt, ápolóközpontot és rehabilitációs intézetet képzeltek el. A háziorvosokat praxisközösségekbe szervezték volna , ahol azok a szakvizsgájuknak megfelelő ellátásból is kivehették volna a részüket.

Kitértek arra a problémára is, hogy sok beteg túl sokat jár orvoshoz, ami csak többletkiadást okoz, de nem lesznek tőle jobban. Felvetették, de el is vetették a vizitdíj vezetésének lehetőségét, ehelyett a várakozási idő emelésének lehetőségét mérlegelték, illetve hogy orvos helyett egészségügyi szakdolgozók végeznék a rutinvizsgálatokat.

A hálapénz kifehérítésére az orvosválasztási díj, főorvosi konzultációs díj, szülészorvosnál rendelkezésre állási díj bevezetését vetették fel, de jelelzték ezzel biztos, hogy csökkenne a főorvosok, intézményvezetők bevétele, ami miatt ellenállásrukra lehetne számítani. Ugyanitt felmerült az is, hogy emelt szintű ellátásért fizessenek a betegek, vagy hogy aki fizet az előbbre ugorhat a várólistán.

A tanulmányból kiderül, hogy hiába vette át a kórházak működtetését 2012-13-ban az állam, az akkor kitűzöt célok csak részben valósultak meg:

  • nem sikerült rendszerszinten javítani a járóbeteg-ellátást, illetve
  • a prevenció, az egészségfejlesztés sem a vártnak megfelelően alakult, és
  • a korábban nehéz anyagi helyzetben lévő intézmények anyagi háttere sem javult.

Az átalakítás a Századvég szerint egyszeri 70-90 milliárd, éves szinten pedig további 230-260 milliárd forintnyi ráfordítást igényelt volna.

A gyógyturizmus fejlesztéséről is szó van a tanulmányban, eszerint állami szerepvállalással, az orosz keresletre alapozva lehetne ezt véghez vinni.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!