Keresés

Kisbuszok százaival lepték el az utcákat a szakszervezetek

Furgonok lassítják a forgalmat a budapesti Egér úton | Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Furgonok lassítják a forgalmat a budapesti Egér úton | Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Országszerte félpályás útlezárással tiltakoznak hétfőn a Liga Szakszervezetek a kormány intézkedései ellen. Az M3-as bevezetőjénél 100 kisbusz lassítja a forgalmat, de a budai rakpartot is lezárták. Sokan a családjukkal érketek a forgalomlassításra. Nagyobb torlódások egyelőre sehol sem alakultak ki, de vidéken nagyobb galibát okoznak az útlezárások.

Országszerte 43 helyszínen kezdődtek meg a hétfőre hirdetett félpályás, forgalomlassító demonstrációk – írja az MTI. A legnagyobb torlódást az M3-as bevezető szakaszán jelezték, de lezárták a Budai alsó rakpart egy szakaszát és vidéken is többfelé okoztak gondot a felsorakozott járművek.

A Liga Szakszervezetek a kormány munkavállalókat hátrányosan érintő intézkedései ellen tiltakoznak. A bejelentésük szerint legalább 1600 gépkocsi lassítja a közúti forgalmat reggel 7 és délután 4 óra között Budapest belvárosában, a fővárosba vezető autópályák bekötő útjain, és vidéki nagyvárosokban. Az Index tudósítása szerint az M3-as beezetőjénél száz kisbusz várakozik a külső sávban.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebookon azt írta, hogy lezárták a Budai alsó rakpartot észak felé a Rákóczi híd és a Margit híd közötti szakaszon. Sávlezárás van továbbá az M3-as autópálya bevezető szakaszán a Szilas-pihenő és a Szerencs utca között, valamint az Andrássy úton a Hősök terétől a Bajza utcáig, továbbá a 11-es főút bevezető szakaszán a Mátyás király út előtti szakaszon. A tüntetések jelenleg különösebb fennakadást nem okoznak Budapesten, csak az M3-as autópálya bevezető szakaszán van torlódás az M0-as csomóponttól befelé.

A lezárásokról itt nézhet meg egy térképet:

 

A budai alsó rakparton így néz ki a félpályás lezárás:

A demonstrálók nem sokkal 11 után a Budai alsó rakpartról a Parlamenthez vonultak a Margit híd–Balassi Bálint utca útvonalon, majd onnan vissza fogna térni az alsó rakpartra.

Az Andrássy úton a Bajza utca és a Hősök tere között egyfajta miniblokád alakult ki, a városközpont felé vezető külső sávot zárták le. Itt a blokád három, LIGA zászlós fehér autóból áll, a kisföldalatti lejárójánál beszélgetnek a demonstrálók, őket egy-két rendőr vigyázza.

Vidéken nagyobb galibát okoz a lezárás

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 26-os számú főúton, Kazincbarcika és Sajószentpéter között zárták le az utat. Ez az út a BorsodChem mellett halad, ahol jelentős a kamionforgalom. Mivel az út kétsávos, csak félpályán haladhat a forgalom, így jelentős torlódásra számíthatnak az arra közlekedők – mondta Dudás Roland, a LIGA Szakszervezetek Észak-magyarországi regionális referense hétfőn az MTI-nek.

Lassabban lehet közlekedni Miskolcon is, a József Attila úton, ahol a METRO-kereszteződés és a Sajó híd között van az útzár. Itt az arnóti körforgalomig jelentősebb torlódásra számíthatnak az autósok. Útzár van Miskolcon a Pesti úton is mindkét irányban. Ezen a helyszínen bár lassabban lehet haladni, torlódásra nem kell számítani.

Szombathelyen a sűrű köd miatt később kezdődött meg a demonstráció. A 86-os főúton. Balogunyom közelében 15-20 autó sorakozott fel Szombathely irányában. A forgalmat rendőrök irányítják. Békés megyében Békéscsaba határában, a Románia felé haladó teherforgalom szempontjából kulcsfontosságúnak számító 44-es számú főút 117-es és 118-as kilométerszelvénye között sorakoztak fel a Liga Szakszervezetek tüntetéséhez csatlakozók. Az MTI tudósítója a helyszínen harmincöt, a főút egyik sávját elfoglaló személyautót számolt össze. A forgalmat rendőrök irányítják.

Akár országos sztrájk is jöhet

Bízik a megállapodásban a kormánnyal és a munkaadókkal Gaskó István, a hétfői országos félpályás útlezárásokat szervező Liga Szakszervezetek elnöke – mondta a szakszervezeti vezető hétfő reggel az MTI-nek.

Gaskó István hozzátette: azt remélik, a sztrájk ráébreszti a kormányt, hogy nagy a szakszervezeti követelések támogatottsága, és a munkavállalói oldal is elgondolkodik azon, hogy hogyan, milyen mértékben teljesíthető az öt elemből álló követeléscsomag, amit a szakszervezetek letettek az asztalra.

Az öt elem, amellyel kapcsolatban meg szeretnének állapodni a kormánnyal a jövő évi, megfelelő nagyságú bérfejlesztés, a munka törvénykönyvének felülvizsgálata, az alkotmányos sztrájkjogot elvonó sztrájktörvény módosítása, a korkedvezményes nyugdíjrendszer megtartása, valamint a béren kívüli juttatások adózásának változatlanul hagyása.

Ha a demonstráció hatása elmaradna a várttól, akkor Gaskó szerint még legalább két lépés van, egy tiltakozóakció – tüntetés vagy félpályás útlezárás -, valamint egy országos sztrájk.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!