Keresés

Orbánnal akarják kritikai gondolkodásra nevelni a gyerekeket

Kritikai gondolkodásra próbálja nevelni a gyerekeket a nyolcadikos történelem tankönyv Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint. A kötetbe három idézet is bekerült Orbán Viktortól, köztük egy tavalyi, bevándorlásról szóló beszéd.

Semmilyen nemtelen, személyeskedő és fenyegető támadás nem fogja eltéríteni a kormányt attól, hogy önálló gondolkodásra és a valóság olykor kritikus szemléletére nevelje a fiatalokat – mondta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az LMP-s Ikotity István kérdésére adott válaszában, írja a 444.hu.

Ikotity arra volt kíváncsi, hogy pontosan kik és miért minősítették és engedélyezték Horváth Péter és lspánovity Márta Történelem 8. című tankönyvét, milyen minősítést kapott a könyv, és pontosan hány diák tanul ezekből? Ez az a tankönyv, amelyben három idézet is szerepel Orbán Viktortól. Az egyik egy tavalyi szemelvény a miniszterelnök egyik strasbourgi beszédéből, amelyben a nyugat-európai országok gyarmati örökségéről beszélt. A szöveg után azt kérdezi a könyv a gyerekektől: „Mi a véleményed, miért kell a volt gyarmattartó országoknak másként viszonyulni a bevándorlás kérdéséhez?”

Erről Balog azt írta – bár Iktotity szóba sem hozta az Orbán-idézetet -, hogy „a történelemi fejezeteket követően a társadalmi és állampolgári ismeretek feldolgozásához a tankönyv problémaközpontúan közelít meg több témakört is, mint például a globalizáció jelenségét. Ebbe a részbe került be szemelvényként Orbán Viktor beszéde is más politikusok beszédeivel együtt. Az idézet célja nem kész válasz megtanítása, hanem a kérdés alapos vizsgálatához való kiindulópont, vitaindítás, amelyet a pedagógus saját pedagógiai munkája során felhasználhat vagy elhagyhat”.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!