Keresés

Orbán túlkiabálta az ellene fütyülőket

A szovjet vezetőket ugyan elvitte az ördög, de néha visszajárnak füttyögetni – utalt ünnepi beszédében Orbán Viktor arra a több száz tüntetőre, akik sípolással, fütyöléssel és bekiabálással fejezték ki nemtetszésüket. Juhász Pétert nem engedték be a térre. Négy férfit garázdaság miatt állított elő a rendőrség.

A kormány Kossuth téren tartott október 23-ai megemlékezése az Index tudósítása szerint azzal kezdődött, hogy Kövér László két kitüntetettet kísért fel a színpadra: Tőkés Lászlót és Oloffson Placid atyát, bencés szerzetest. A beszédek előtt egy rövid műsort adtak elő színészek (feltűnt Kökényessy Ági és Laklóth Aladár például), és egy kisfilmet vetítettek le. A műsorszámok után beszélt Andrzej Duda, Lengyelország elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán azt mondta: nekünk október 23-a a büszkeség  napja, amely hatvan évvel 1956 után is felemel és megtisztít. 56 után 34 évig kommunista diktatúra volt, és „élni kell, diktatúrában is a legfőbb parancsolat” – mondta a miniszterelnök, aki szerint 56-nak köszönhető, hogy nekünk a szovjet megszállás alatt is volt mire büszkének lennünk. „Büszkék lehetünk az elődeinkre, büszkék lehetünk a hazánkra”.

Erős Magyarország magabiztos fiaiként állhatunk itt, mivel kigyógyítottuk hazánkat a diktatúra szövődményeiből – állapítja meg Orbán, aki szerint erre építhetjük a jövőnket. 1956 októberében Budapesten a történelem menete fordulatot vett, „megüzentük a nyugatnak, hogy a Szovjetunió sebezhető, és hogy ezen a vidéken csak a templomok csúcsán lévő csillagok maradandóak”.

Orbán szerint ma is fontos megőrizni a szabadságunkat, eszméinket, és nem fogadhatjuk el, hogy az „EU-t modern kori birodalommá alakítsák, nem akarjuk, hogy Európai Egyesült Államokat léptessenek” az EU helyére. „Meg kell akadályozni Európa elszovjetesítését”.

Orbán beszéde közben a Néprajzi Múzeum előtt összegyűlt tüntetők folyamatosan azt skandálták, hogy „Orbán takarodj”, és mellé sípoltak is. Orbán egy ponton utalt a tiltakozókra is, amikor arról beszélt, hogy a szovjet vezetőket ugyan elvitte az ördög, de néha visszajárnak füttyögetni. Dicsőség a bátraknak, hajrá Magyarország, hajrá magyarok! – zárja Orbán a beszédét a tőle megszokott fordulattal.

A lengyel elnök arról beszélt, hogy a magyarok mindig is a lengyelek barátai voltak, ezért sosem hagynak el minket. „Számíthattok Lengyelországra a legnehezebb pillanatokban is! Isten áldja a lengyeleket! Isten áldja a magyarokat! Isten, áldd meg a magyart, jó kedvvel, bőséggel” – idézte a magyar himnuszt a beszéde végén a lengyel államfő.

Juhász Péter, az Együtt politikusa egy hete jelentette be, hogy Orbán Viktor beszéde idejére tüntetést szervez, és minden résztvevőt arra kér, sípolják ki a miniszterelnököt. Az Index helyszíni tudósítója szerint Juhászt a rendezvény kezdete előtt megállították a valtonos biztonsági őrök, arra hivatkozva, hogy a szervezőknek joguk van eldönteni, kit hívtak meg és kit nem. Juhász Péter rendőrt hívott. De nemcsak az Együtt politikusát nem engedték be a Falk Miksa utca felől, hanem azokat sem, akik vele érkeztek, és síp, vagy akár papírtrombita volt náluk. Akiknél nem volt ilyen, azok bemehettek.

A Néprajzi Múzeum előtt, az Alkotmány utca sarkánál azonban bejutottak sípoló tüntetők, és több helyen két-háromfős dulakodás, lökdösődés alakult ki. Sok civil ruhás rendőr, és valtonos biztonsági őr ment oda. A 444.hu tudósítása szerint a tüntetők egyik fele fütyült a másik ordibált, hogy szégyelld magad. Volt akinek kiverték a szájából a sípot. Többen számoltak be lökdösődésekről, csoportos összeszólalkozásokról.

Négy embert állított elő a rendőrség az 1956-os forradalom 60. évfordulóján tartott központi ünnepség helyszínéről, a fővárosi Kossuth térről vasárnap délután – írta a police.hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora esti közleményében azt írta: az V. kerületi Kossuth téren, az állami rendezvény helyszínén négy férfival szemben intézkedtek, garázdaság vétsége miatt előállították őket.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!