Keresés

Orbán senkinek nem kíván több százezer romát

Nekünk is az adottságunk, hogy együtt élünk néhány száz ezer romával, amit valahol valaki eldöntött, ezt mi megörököltük, ezzel kell együtt élnünk, de mi nem várjuk el senkitől, hogy ők is éljenek együtt nagy számú roma kisebbséggel, mi nem szólhatunk ebbe bele -mondta Orbán a nagyköveti értekezleten.

A miniszterelnök a hétfői budapesti nagyköveti értekezleten többek között arról is beszélt, hogy van-e egy országnak joga ahhoz, hogy kinyilvánítsa, hogy nem kívánja a saját etnikai-kulturális összetételét nagy arányban megváltoztatni, vagy kimondhatja, hogy ezt nem kívánja? Ez lesz a vita legvége, ide fogunk eljutni – mondta Orbán, aki készítgeti elő a magyar álláspontot, mindenkinek javasolja, hogy készüljön rá, hogy a végén ebben kell majd állást foglalni.

A kormány álláspontja, hogy minden államnak joga van a saját fejlődéséről magának döntenie, ezért nekik nincs joguk arra, hogy befolyásolni akarják, vagy véleményt mondjanak más országok kísérletéről, hogy különböző vallási és kulturális alapokon álló nagy közösségekkel akarnak együtt élni, például a francia társadalomról. „Szerintem ezeket a döntéseket nem szabad minősítenünk” – mondta Orbán, majd hozzátette:

„Nekünk is az adottságunk – függetlenül, ki mit gondol róla, szereti-e a túrós csuszát, vagy nem –, hogy együtt élünk néhány száz ezer romával, amit valahol valaki eldöntött, ezt mi megörököltük, ezzel kell együtt élnünk, de mi nem várjuk el senkitől, hogy ők is éljenek együtt nagy számú roma kisebbséggel, mi nem szólhatunk ebbe bele.”

De ők sem szólhatnak bele abba, hogy Magyarország kívánja-e az összetétetlét megváltoztatni, vagy nem. Senkinek nincs joga azt mondani, hogy: „De változzatok meg!” – mondta Orbán.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!