Keresés

Orbán a segélyek megnyirbálására készül

A parlament plenáris ülése

A miniszterelnök nagy szerkezetátalakításokra, a társadalmi elosztórendszerek reformjára készül. Orbán legfőbb célja a szociális kiadások csökkentése, sőt, egy-egy támogatási forma teljes eltörlése. A kitüntetett első helyen Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) vezetője szerepel, a keddi kormányülésen ugyanis az Emmi lesz a téma.

Orbán Viktor az önkormányzati választások másnapján, október 13-án bejelentette: valamennyi miniszterétől elvárja, hogy kormányülésen vázolja társadalompolitikai elképzeléseit. A miniszterelnök, aki „kegyelmi állapotként” aposztrofálta a 2018-as választásokig hátralévő kampánymentes időszakot, valóban készül a nagy szerkezetátalakításokra, a társadalmi elosztórendszerek reformjára – írja a nol.hu.

Orbán: nem fogadjuk el a „valamit semmiért” politikáját, és „a jobb életet nem lehet segélyre alapozni”.

A Népszabadság forrásai szerint Orbán legfőbb célja a szociális kiadások csökkentése és a támogatási rendszer átalakítása úgy, hogy az államnak minél kevesebbet kelljen költenie azokra, akik nem dolgoznak. Állítólag az is felmerült, hogy minden segélyt megszüntetnek – sőt, még magát a fogalmat is eltörlik –, a támogatásokat pedig szigorú feltételekhez kötik.

A kormány a gyermekétkeztetés terén is változtatna: azt szeretnék elérni, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, mélyszegénységben élő családokban garantáltan ne éhezzenek a gyerekek hétvégén sem. Ehhez úgy kell változtatni a rendszerek működésén, hogy a központi források „célba érése” államilag garantált legyen. (Az állam 2014-ben 53 milliárd forintot költ gyermekétkeztetésre.)

„EMMI-nap lesz a keddi kormányülésen”- fogalmazott az egyik kormánytag.

Az EMMI szakterületeihez kapcsolódó programok felelősei már hétfőn meglátogatták Orbánt a keddi kormányülésre készülve. Járt a miniszterelnöknél többek közt Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár és Hoppál Péter kulturális államtitkár is, de az egészségügyért felelős Zombor Gábor például még nem. (A hírek szerint az egészségügyi államtitkár még nem tette le a kormány asztalára írásban a koncepcióját – így az egészségügy átalakításának később állnak neki.

A kormánytagok első lépésben a Balog Zoltán tárcájához tartozó szakterületeket tekintik majd át. Beszélnek majd a magyar nemzeti felzárkóztatási stratégiáról, az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájáról, a köznevelés-fejlesztési stratégiáról, a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni középtávú programról és természetesen a már korábban említett szociális ellátórendszer átalakításáról is.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!