Keresés

Orbán örül a körúti kebabosoknak

A nagyköveti értekezleten azt is elmondta: nem a kvótarendszerrel van a gond, hanem az időzítéssel.

Nincs európai terv a bevándorlási válsághelyzet kezelésére Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a hétfői budapesti nagyköveti értekezleten a kvótarendszer tervéről úgy nyilatkozott: a magyar álláspont nem zárja ki, hogy valamikor értelmesen, fair módon lehessen beszélni a kvótarendszerről, „az időzítéssel van problémánk” – idézi a miniszterelnök szavait az MTI.

A kvótarendszer a következményeket akarja orvosolni, mielőtt a bevándorlás okait kezelnék – mondta a kormányfő, aki szerint a fő ok az, hogy Európa nem képes ellenőrizni külső határait. Orbán kiemelte hogy minden nemzetközi szereplő felkészült a jelenlegi helyzetre, Európa kivételével. Jelezte, hogy sem Ausztrália, sem az Egyesült Államok, sem Izrael, sem az Öböl-menti államok nem fogadnak be senkit. Senki nem követelheti, hogy Magyarország megváltozzon – mondta a miniszterelnök.

Hamarosan arról a kérdésről kezdődik vita, hogy egy országnak van-e joga kinyilvánítani: nem akarja külső beavatkozás hatására nagy arányban megváltoztatni kulturális, etnikai összetételét. Magyarországnak ebben a vitában azt az álláspontot kell majd képviselnie, hogy senki nem követelheti az ország megváltozását – jelentette ki Orbán. Szerinte Magyarország nem képvisel „antiiszlám” álláspontot, és nem szeretné, ha – a bevándorlási kérdés miatt – megromlana viszonya az iszlám civilizációhoz tartozó államokkal.Kiemelte továbbá, hogy a kormány értéknek tekinti a magyarországi muszlim közösséget, amelynek tagjai törvényes alapokon élnek.

Igenis örülünk, hogy a körútjainkon kebabosok vannak” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint az az ország, amelynek nincsenek határai, vagy nem tudja azokat megvédeni, nem ország. Orbán Viktor a hétfőn kezdődött misszióvezetői értekezleten kijelentette: az EU helyesen döntött, amikor úgy határozott, hogy „ellényegteleníti” a tagállamok közötti határokat. Magyarországnak azonban vannak külső határai is, amelyek megvédését vállalta, ez jogi kötelem volt a schengeni csatlakozáskor – emlékeztetett.

Orbán kiemelte: nem lehet egyszerre hatályban tartani bizonyos, közös megállapodáson nyugvó szabályokat, és egyúttal azt mondani, hogy a valóságban úgysem lehet érvényesíteni azokat, mert ezzel az EU alapját adó bizalom felmorzsolódása kezdődik meg.

Magyarország ragaszkodik a schengeni szabályok betartásához, a baj az, hogy erre most nem képes, ezért döntött a kerítés megépítéséről – mondta Orbán. Hozzátette: nincs garancia arra, hogy ez elég, de mindent meg kell tenni, ami emberileg lehetséges a külső határok megvédéséért.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!