Keresés

Orbán: mi nem vagyunk migránsok

Nagy-Britannia tele van becsületesen dolgozó magyarokkal, akiket nem lehet migránsnak nevezni – mondta Orbán Viktor David Cameron brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Cameron azt mondta, sok nekik a külföldi munkavállaló, ezért mindenképpen változtatni akar a külföldiek szociális juttatására vonatkozó szabályokon, de nyitott minden megoldásra. Mindketten barátságosan tegezték egymást.

Csütörtök délután 30 autóból álló konvojjal érkezett meg a magyar parlamentbe David Cameron brit miniszterelnök, hogy találkozzon Orbán Viktorral. Cameron egy négypontos javaslatcsomagot készül elfogadtatni az EU-val, ehhez kérte Orbán támogatását. A javaslatok között van például az, hogy a nemzeti parlamentek vétójogot kaphassanak egyes uniós törvények elfogadásánál, a Magyarországot leginkább érintő javaslat azonban az, hogy Cameron megnyirbálná az országban dolgozó uniós állampolgárok – köztük rengeteg magyar – szociális ellátását (az előzményekről itt olvashat bővebben).

“Legutoljára tíz éve járt brit miniszterelnök Magyarországon” – kezdte a megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor, majd leszögezte, hogy neki fontos ez a látogatás, Nagy-Britannia ugyanis fontos partnere Magyarországnak, brit cégek közel ötvenezer magyar embernek adnak állást. Orbán végig a keresztnevén, Davidnak szólította a brit miniszterelnököt, aki cserébe Viktornak szólította. Orbán megállapította, hogy a két ország közös érdeke a szíriai helyzet rendezése, majd rátért Cameron javaslataira.

Nagy-Britannia tele van becsületesen dolgozó magyarokkal

Orbán a sajtótájékoztató alatt többször is világossá tette, hogy Cameron négy javaslatából hárommal maximálisan egyetért (ezek az EU-szerződések módosítására vonatkoznak, különutasságot biztosítva Nagy-Britanniának), sőt, ő akár tovább is menne, de Magyarország nem elég nagy ahhoz, hogy egyedül felvessen ilyen horderejű kérdéseket. A negyedik, szociális juttatásokat megnyirbáló javaslatról viszont azt mondta “az nehezebb ügy”.

Budapest, 2016. január 7. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és David Cameron brit kormányfő a megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a Parlamentben 2016. január 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
David Cameron és Orbán Viktor Forrás: MTI

Orbán azt mondta, minden országban ki kell iktatni a visszaéléseket a szociális rendszerben, de a briteknek tekintettel kell lenniük arra, hogy a magyar emberek becsületesen dolgoznak Nagy-Britanniában és szerinte több járulékot fizetnek be, mint amennyi szociális juttatást igényelnek. Idézte a brit statisztikai hivatalt, amely szerint 55 ezer magyar munkavállaló van Nagy-Britanniában. Lengyelből viszont közel nyolcszázezer, így szerinte ezt a kérdést a V4-országokkal közösen kell megbeszélni Cameronnak.

Orbán világossá tenné, hogy a magyarok nem migránsok

A brit miniszterelnök nosztalgiázással indította a mondandóját. Elmondta, hogy 1985-ben járt először Magyarországon, majd a kilencvenes években, és most ehhez képest “csodálatos előrehaladást” tapasztalt. A bevándorlókat érintő szociális juttatások megnyirbálásáról azt mondta, támogatja az emberek szabad mozgását és ha valaki Nagy-Britanniában akar dolgozni, akkor tegye, “de ennek a mérete és ez a fajta nyomás arra sarkalt engem, hogy ezeket a jóléti juttatásokat áttárgyaljuk”.

Cameron javaslata szerint a külföldieknek négy évet kellene várniuk arra, hogy hozzájussanak a szociális juttatásokhoz. Azt mondta, ebből és a többi javaslatából sem enged, de nyitott más megoldásokra is, és hajlandó tárgyalni. A februári tanácsülésig azonban egyezségre szeretne jutni. Orbán hozzáfűzte, hogy jó esélyt lát erre.

A sajtótájékoztató végén a magyar miniszterelnök még tett pár megjegyzést. “Szeretnénk világossá tenni, hogy mi nem migránsok vagyunk, hanem az unió állampolgárai, akik szabadon vállalhatnak munkát” – mondta Orbán. “Mi nem élősködni megyünk oda, hanem dolgozni megyünk oda” – folytatta. Szerinte a magyarok jól dolgozó emberek, tiszteletet kell kapniuk, és fontos, hogy ne szenvedjenek el diszkriminációt. Erről kell majd megállapodnia Cameronnak a V4-es államokkal.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!