Keresés

Orbán megfontolja a menekültek átengedését

Mélyen a zsebébe nyúl az EU, hogy már Törökországban és Libanonban ellássa a menekülteket, a határokon pedig tranzitzónákat hoznak létre. Orbán Viktor javaslatai közül ötben megegyeztek a szerdai EU-csúcson, Obán pedig fontolóra veszi, hogy kerítésépítés helyett inkább átengedi a menekülteket.

Orbán Viktor hatpontos javaslatából ötben megegyeztek a szerdán késő éjszakáig tartó EU-csúcson, a közös görög határvédelemben azonban nem – írja az Index. „Volt egy magyar elképzelés, hat dolgot akartunk, abból ötben lényegében dűlőre jutottunk egymással. Abban, hogy a görög határt közösen védjük meg, ha Görögország magában nem képes, itt nem értük el a célt. Ez volt a legfontosabb az összes javaslat közül” – mondta a magyar miniszterelnök az EU-csúcs után Brüsszelben.

„Ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európa határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek a nemzetközi egyezményeket megsértő illegális migránsok” – jelentette ki.

A magyar határon emelt kerítés is szóba került a vitán. „Nekünk két lehetőségünk van – fejtette ki Orbán. – Ha működésbe hozzuk a kerítést, akkor képesek vagyunk a zöld határt kontrollálni és Schengen keretein belül tartani az egész migránshelyzetet, de ha a kerítés nem tetszik, akkor képesek vagyunk arra is, hogy átengedjük a migránsokat Ausztria és Németország irányába. Az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket. Ezt kell megfontolni.”

Tranzitzónákat állítanak fel az EU határain

Meggállapodás született az EU határainál létrehozandó nagy menekült tranzitzónákról, azaz hotspotokról. A hotspotok Olaszországban, Görögországban és Bulgáriában lesznek.

Libanon, Jordánia és Törökország plusz segítségre számíthat az EU-s országoktól és intézményektől. Ezt a EU szíriai regionális pénzalapjának, az úgynevezett „Madad Alapnak” a jelentős kibővítésével képzelik el. Legalább egymilliárd eurót kell juttatni az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és a menekültek ellátásában kulcsszerepet játszó Világélelmezési Program javára, jelentette be Donald Tusk tanácselnök.

A vs.hu beszámolója szerint a  tanácskozás alatt elterjedt a hír, hogy Merkel összeszólalkozott Orbán Viktorral. Az ülés után Tusk ezt lényegében meg is erősítette: „A vita a magyar miniszterelnök és a német kancellár közt alapos és energikus volt, el tudják képzelni.” Maga Merkel is odaszúrt egyet Orbánnak a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón, mikor azt mondta: “a kerítés nem az az eszköz, amivel problémákat oldunk meg”.

Az egyeztetéseknek még nincs vége, a záródokumentum szerint a bevándorlás által támasztott kihívások kezelését az október 14-15-ére tervezett Európai Tanács ülésen újra megvitatják.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!