Keresés

Orbán megállapodott Putyinnal a gázszerződésről

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása sokkal jobban telt Orbán Viktornak, mint a két héttel ezelőtti Merkel-látogatás: Putyinnak csak jó szava volt Magyarországról, ráadásul Orbán megkapta tőle, amit akart. Megegyeztek ugyanis a hosszútávú gázszerződés meghosszabbításáról.

Kedden délután Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök. Ebben a hónapban ő volt a második csúcsvezető, aki Magyarországra látogatott, két hete ugyanis Angela Merkel német kancellár látogatott Magyarországra.

Putyin látogatása ha lehet, akkor még Merkelénél is jobban készültek a biztonsági erők: a fél várost lezárták, az orosz elnöknek pedig külön repülőgéppel hozatta maga után az erődítményként funkcionáló limuzinját. Az orosz elnök először a Hősök terére, majd a Fiume úti sírkertbe ment, mindkét helyen koszorúkat helyezett el. Ezután felkereste Orbán Viktor miniszterelnököt a parlamentben.

Orbán és Putyin megbeszélése jóval tovább tartott, mint ami a programban szerepelt. A megbeszélés utáni sajtótájékoztató közel három órát csúszott. A sajtótájékoztató maga sokkal szívélyesebb hangulatban zajlott, mint a Merkel-Orbán sajtótéjékoztató. Míg a német kancellár finoman kiosztotta a magyar miniszerelnököt a civil szervezetek. az ellenzéki pártok és a sajtó vegzálása miatt, az orosz elnök azt hangsúlyozta milyen jó partner Magyarország.

“Magyarországnak szüksége van Oroszországra” – mondta Orbán Viktor. Ezt később kiegészítette azzal, hogy egész Európának szüksége van Oroszországra. A miniszterelnök szerint Magyarország számára fontos, hogy az orosz piacok nyitva legyenek a magyar termékek előtt, és az is, hogy olcsón és biztonságosan érkezzen a gáz.

A sajtótájékoztató előtt a két ország épviselői aláírtak egy ötpontos egyezményt, amely főképp oktatási és egészségügyi együttműködési megállapodást tartalmazott, a legfontosabb megegyezést azonban Orbán csak később jelentette be. E szerint megállapodott Putyinnal, hogy mi lesz a sorsa az idén lejáró hosszútávú gázszerződésnek.

A megegyezés szerint Magyarország az eddigi, 1996-ban kötött szerződésben szereplő, de fel nem használt gázmennyiséget kapja meg Oroszországtól, amelyért a szállításkor kell fizetnie. Ezt Orbán nagyon jó megállapodásnak nevezte, és hozzátette azt is, hogy mindez elengedhetetlen a rezsicsökkentés folytatásához.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy mindez még nincs szentesítve, Orbán is úgy fogalmazott, hogy Putyinnal abban egyeztek meg, hogy a gázszerződés átírásának nincsen politikai akadálya. Maga az üzletkötés később fog megtörténni.

Putyint jobban érdekelte Ukrajna

Jellemző, hogy az orosz elnök a sajtókérdésekre válaszolva töbet beszélt Ukrajnáról, mint Magyarországról. Erről Orbán Viktorral is egyeztettek, mindketten azt mondták, hogy a békés megoldásban érdekeltek, és sokat várnak a minszki tűzszüneti egyezménytől.

Ezenkívül Putyin dicsérte az oroszországi magyar efektetéseket, a magyar kereskedőházakat, és úgy általában a két ország gazdasági kapcsolatát. Beszélt a paksi atomerőmű orosz hitelből történő bővítéséről is: azt mondta, hogy ez egy rendkívül kedvező hitelmegállapodás.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!