Keresés

Orbán: Meg kell védenünk az ország és Európa határait

A miniszterelnök szerint erkölcsi kötelességünk megvédeni Európát, és amikor Magyarország a határait védi, akkor Európát is óvja. A szerb határt a rendőrség meg tudja védeni, a horvát és a szlovén határszakasz együttes védelméhez azonban fel kell használni a honvédséget is.

Európában nem alanyi jog a jólét, azért meg kell dolgozni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, utalva arra: rá kell bírni az illegális bevándorlókat a törvénytiszteletre. A kormányfő azt mondta, világossá kell tenni mindenki számára, hogy Európa attól Európa, hogy itt világos szabályai vannak az együttélésnek. A törvények uralma Európában nem elnyomást, hanem védelmet és biztonságot jelent – fogalmazott. Le kell szögezni, hogy itt mindenki megdolgozott azért, hogy nyugalomban és biztonságban élhessen. megdolgoztak külön-külön az emberek és együtt a nemzeti közösségek is.

A miniszterelnök szavai szerint Magyarországnak kétfrontos küzdelmet kell folytatnia: meg kell védenie az ország és Európa határait, de meg kell küzdenie „a rövidlátó európai politikával is”. Európa nem képes magára venni a világ összes baját, „nem vagyunk képesek eltartani az összes gazdasági bevándorlót”.
Vitában állunk Brüsszellel, mást azonosítunk problémaként, a megoldás eszközeiként, a probléma következményeiként – folytatta a kormányfő, hozzátéve, újra kell gondolni számos európai intézményrendszert, egy sor európai vívmányt. Mivel Európa nem tudja megvédeni saját külső határait, újabb és újabb belső határok záródnak le – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy Magyarországnak történelmi és erkölcsi kötelessége megvédeni Európát, és amikor Magyarország a határait védi, akkor Európát is óvja. „A világ legtermészetesebb dolga, ha az ember megvédi a családját, mi most éppen ezt tesszük” – tette hozzá.

A szerb határt a rendőrség meg tudja védeni, a horvát és a szlovén határszakasz együttes védelméhez azonban fel kell használni a honvédséget is – mondt a miniszterelnök. A kormányfő – a napirend előtti felszólalása után elhangzott frakcióálláspontokra reagálva – kifejtette, hogy a határzár működik a szerb zöldhatáron, míg korábban azzal számoltak, hogy hatodára, hetedére esik vissza az illegális belépők száma, annál sokkal nagyobb mértékű csökkenést mutatnak a számok.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!