Keresés

Orbán: a közmunka volt a legnagyobb jótétemény a romáknak

A közmunka volt a legnagyobb jótétemény a roma közösség számára az elmúlt négy évben – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével. Orbán közölte, hogy a választások után miniszterelnöki biztosnak nevezi ki Farkast, aki jelezte: elfogadja a felkérést.

A kormányfő a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az európai – és a hamarosan Magyarországon is jelentkező – munkaerőhiányra nem a bevándorlást, hanem a rejtett tartalékok mozgósítását tartja a helyes erkölcsi megoldásnak, márpedig Európa és Magyarország legnagyobb rejtett tartaléka szerinte a roma közösség. Orbán szerint ha Magyarországnak sokszázezres munkaerőpiacra lesz szüksége, akkor elsőként a roma közösség képzésével, oktatásával, nevelésével, munkaerő-piaci részvételre való felkészítésével kell foglalkoznunk.

A miniszterelnök azt mondta: ”a közmunka a roma közösség számára a legnagyobb jótétemény, amit az elmúlt négy évben adhattunk”. A közmunkaprogramban egy év alatt résztvevő mintegy 300 ezer emberből 57 ezren voltak olyanok, akiknek ez volt az első munkalehetőségük, korábban soha nem dolgoztak – tette hozzá Orbán.

Orbán a korábbiakhoz hasonlóan foglalt állást a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. A miniszterelnök úgy foglamazott: a bevándorlást meg kell állítani, mert komoly bajok adódnak belőle, ezért az európai politikának segítséget kell nyújtania azoknak az országoknak, ahonnan az emberek el akarnak jönni, és Európában akarnak letelepedni.

Orbán Viktor a megbeszélés után bejelentette azt is: tervei szerint az önkormányzati választás után miniszterelnöki biztosi munkára kéri fel Farkas Flóriánt, hogy „istápolja” a roma közösséget. Arról egyelőre nem egyeztek meg, hogy az ORÖ-vel kötött kormányzati megállapodást megújítják, vagy teljesen újat kötnek majd.

Az eddigi megállapodásban foglaltak teljesüléséről Orbán azt mondta, hogy a vállalások nagyrészt teljesültek. A program keretében eddig 35 ezer roma fiatalnak adtak segítséget, hogy megpróbáljon leérettségizni, 2011 óta évente 7 ezer roma fiatal kap továbbtanulási ösztöndíjat, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat beindítása óta pedig „170 cigány fiatal tart a diplomaszerzés felé”. A kormányfő az eredmények között említette azt is, hogy körülbelül 1000 roma asszonyt képeztek ki óvodai segítőnek.

A miniszterelnök szerint a sikerek ellenére még sok munka van hátra például a szakképzés területén, vagy a cigány közösség egészségügyi ellátásának ügyében.

Orbán a sajtótájékoztató zárásaként a vasárnapi választáson való részvételre kérte a roma közösség tagjait, kiemelve, hogy nemcsak önkormányzati, hanem nemzetiségi választás is lesz a hét végén.

Farkas Flórián közölte, hogy elfogadja a kormányfő felkérését a miniszterelnöki biztosi munkára.

Az ORÖ elnöke – aki egyben fideszes országgyűlési képviselő – úgy fogalmazott: a cigányság már kész arra, hogy a saját sorsáért felelősséget vállaljon, a  pedig romák dolgozni és tanulni akarnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!