Keresés

Orbán: Itt nem lesznek kerítésáttörések

A miniszterelnök szerint nem lesz Európa Magyarországból, és ha kell, két hét alatt kerítést húznak a román határra.

Itt nem lesznek kerítésáttörések, nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra – mondta Orbán Viktor kormányfő a menekülthelyzetről a Kossuth rádióban az Index beszámolja szerint. A kormányfő, aki elsősorban a migránsokról kapott kérdéseket, az interjúban azt mondta, az EU nem cselekszik, míg Magyarország megvédi az országot és Európát a menekültektől. „Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlen maradni” – mondta Orbán.

Orbán szerint az elmúlt egy év „legnagyobb rejtélye” Görögország. „Miért tűrte el, hogy a görög–török határ megszűnjön?” – mondta Orbán, aki nem érti, miért engedtek be százezerszámra migránsokat ellenőrzés nélkül Európába. Orbán szerint senki nem nevezi meg a görögöket mint felelősöket, mert „a futballban is a gyengébb csapatnak szurkolunk”, de nem kerülhető meg Görögország felelőssége.

Orbán ezek után rátért arra, hogy a migránsok Magyarországra nem léphetnek be ellenőrzés nélkül. „Itt nem lesznek kerítésáttörések, nem fognak vadászni mindenfajta bandák feleségeinkre, lányainkra.” Orbán szerint ha ennek a jelét látják, „a csírájában el fogják fojtani”. Nem csinálunk Európát Magyarországból – jelentette ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy „ebből a szempontból nem csinálunk Európát”.

Orbán a kerítésről azt mondta, hogy egyszerre készül a kormány a határzár megerősítésére és új szakasz kiépítésére. Ha a macedónok nem bírják tartani a saját határukat, akkor Magyarországnak meg kell védenie a saját határait. Hozzátette, nem tudni, hogy a románok meg tudják-e állítani a migránsokat, így a kormány két-három hét alatt fel tudja húzni a kerítést a magyar–román határon, az anyagokat már megrendelték ehhez.

Orbán beszélt a kormány által kezdeményezett kvótaellenes népszavazásról, amelyet szerinte az európai politikusok pontosan értenek, csak úgy tesznek, mintha 1294 menekültről lenne szó. Márpedig Orbán szerint arról a kérdésről van szó, hogy lehet-e helyes egy menekültpolitika, ha ellentétben van a népakarattal.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!