Keresés

Orbán hat javaslattal érkezik Brüsszelbe

Világkvótákat szeretne menekültügyben, kiemelt partnerséget Török- és Oroszországgal, és jobb görög határvédelmet.

A migrációs válság kezelését célzó hatpontos javaslatcsomaggal érkezik az Európai Tanács szerda esti rendkívüli ülésére, Brüsszelbe Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette az MTI. A kormányfő szerda kora délután a bajorországi Banz kolostorban (Kloster Banz) ismertette javaslatait, miután részt vett a német konzervatív CSU tartományi törvényhozási frakciójának tanácskozásán.

A magyar miniszterelnök javaslatai között szerepel a görög határok védelmének átengedése azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni. Emellett kezdeményezi a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezeten kívül, valamint a biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározását.

Negyedik javaslata, hogy új pénzügyi források érdekében minden tagállam növelje meg egy százalékkal befizetését és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Ez hárommilliárd eurót jelent egyszázalékonként – ismertette. Indítványozta továbbá kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, külön megemlítette Törökországot és Oroszországot.

Orbán Viktor végül úgynevezett világkvóták létrehozását javasolta, vagyis hogy az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!