Keresés

Orbán demokráciából oktatja az EU-t

Az Európai Uniót hibáztatja Orbán Viktor a kialakult menekülthelyzetért a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent írásában. Orbán szerint lehangoló, hogy a spanyolokon és a magyarokon kívül senki sem akarja megvédeni Európa határait, márpedig most ez a legfontosabb kötelesség. Amíg ez nincs meg, addig szerinte fölösleges másról beszélni. 

Akit lerohannak, az nem tud befogadni

– írja Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitung nevű német konzervatív lap csütörtöki számában, a teljes cikk magyar fordítását pedig a Magyar Idők tette közzé. A miniszterelnök szerint  ” nem menekültprobléma, nem menekültügyi helyzet tartja harapófogóban Európát, hanem egy egyre duzzadó újkori népvándorlási hullám fenyegeti az európai kontinenst”.

Orbán szerint az Európai Uniót terheli a felelősség a kialakult helyzetért, és ” felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt. Ha Európa nem tér vissza a józan ész útjára, akkor egy sorsdöntő küzdelemben fog alulmaradni” – írja.

A miniszterelnök szerint csak akkor lehet „rendet vágni az egymással ütköző szempontok között, ha felállítunk egy világos fontossági sorrendet”. Márpedig a legfontosabb a külső határok védelme, ugyanis „Európa egyik legnagyobb vívmánya Schengen”, ami csak akkor működik, ha biztosítva van az Európán belüli szabad mozgás lehetősége. Ha viszont nem védjük meg a határainkat, Orbán szerint Schengen is veszélybe kerülhet.

Az, hogy rajtunk, magyarokon vagy éppen a spanyolokon kívül senki sem akarja megvédeni Európa határait, eléggé lehangoló.

„Európának meg kell értenie, hogy akit lerohannak, az nem tud befogadni. Most pedig lerohanás van. Ezért fontos az a kerítés, amit mi, magyarok építünk. Nem jókedvünkből tesszük, hanem mert szükség van rá. A kerítés ugyanis nem más, mint egy védelmi vonal, egy fizikai eszköz, amit meg lehet védeni. A kerítés, mint védelmi vonal a schengeni egyezményből következik, így európai kellék”.

Orbán szerint a bevándorlás demokráciakérdés is, a demokrácia pedig nem jelent mást, mint meghallani az emberek akaratát, amit a kormány a nemzeti konzultáción keresztül ért el. „Nyolcmillió választópolgárból egymillió küldte vissza a válaszát, nyolcvanöt százalékuk szerint az unió kudarcot vallott a bevándorlás kezelésében. Az Európai Egyesült Államok európai híveinek az Amerikai Egyesült Államok nagy elnökének szavait ajánlom: „government of the people, by the people, for the people” – írja.

Szerinte az európai kormányok többsége most szembekerült az európai polgárok akaratával, akik azt szeretnék, hogy „urai legyünk a helyzetnek, és védjük meg a határainkat”. Orbán szerint amíg nem védjük meg a határainkat, fölösleges arról beszélni, hogy hány embert akarunk befogadni, vagy hogy legyenek-e kvóták.

A miniszterelnök szerint arról sem szabad elfeledkezni, hogy „az ideérkezők egy másik vallásban nevelkedtek, és egy gyökeresen különböző kultúrát képviselnek. Ők zömében nem keresztények, hanem muszlimok. Ez egy fontos kérdés, hiszen Európa és az európaiság a kereszténységben gyökerezik. Vagy nem aggasztó-e önmagában is, hogy a keresztény európai kultúra már arra is alig képes, hogy saját keresztény értékrendjében tartsa Európát? Ha ezt szem elől tévesztjük, az európai eszme kisebbségbe kerülhet saját kontinensén”.

Orbán összefoglalóként azzal zárja írását:

„Nincs más út, és nincs más lehetőség, mint megvédeni a határainkat. Amiről ugyanis közösen egyeztünk meg, azt közös döntés nélkül nem is adhatjuk fel. Meg kell őrizni Schengent, hogy biztosítva maradjon az Európán belüli szabad mozgás, és csak ezután jöhetnek a további kérdések. Mert senki se feledje: akit lerohannak, az senkit sem tud befogadni”.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!