Keresés

Orbán adta parancsba a civilek vegzálását

Két év titkolózás után kiderült, hogy maga a miniszterelnök, Orbán Viktor utasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, hogy vizsgálódjon a Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott civil szervezeteknél. 

Két év pereskedés után a Miniszterelnökség kiadta a TASZ-nak azokat a dokumentumokat, amelyek elrendelik, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) folytasson vizsgálatot a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatott civil szervezetekkel szemben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint az iratokból kiderül, hogy a feltételezésekkel szemben nem Lázár János, hanem maga a miniszterelnök, Orbán Viktor utasította a KEHI-t „soron kívüli kormányzati ellenőrzés” elvégzésére.

 A TASZ még 2014 szeptemberében perelte be a KEHI-t, hogy kiderüljön, ki adta ki az utasítást a civil szervezetek elleni vizsgálatok megindítására, amelyet a Norvég Civil Támogatási Alap támogatotti köre elleni célzott támadásként értelmeztek akkor az érintett civilek.  Bár a kérdésben 2015 februárjában a bíróság első fokon úgy döntött, hogy a KEHI-nek ki kell adnia az utasítást tartalmazó levelet, a dokumentum nyilvánosságra kerülésére még további másfél évet kellett várnia a TASZ-nak.

Az információ, hogy maga Orbán Viktor kezdeményezte 2014 májusában a civilek elleni vizsgálatot, adalék a Magyarország kormányától függetlenül, a Norvég Civil Támogatási Alap által szétosztott támogatások kedvezményezettjei ellen folytatott kormányzati harc két éves történetéhez.

2014. április 8-án, két nappal a választások után Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter levelet írt a norvég kormánynak azzal, hogy szerinte az ország civil támogatási alapja az LMP-hez és más pártokhoz kötődő szervezetek között oszt szét pénzeket. Norvégia visszautasította a vádat, az illetékes kormánytisztviselők kijelentették, hogy a források elosztását megszervező, Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot nyílt pályázat útján választották ki.

Ezután Lázár János a civil alap kifizetéseinek felfüggesztését kérte a norvég EU-s ügyekért felelős minisztertől, „amíg az Ökotárs ügye nem rendeződik és egy új lebonyolító szervezet kerülhet kiválasztásra”. Válaszul a norvég kormány tényleg leállította a Magyarországra érkező norvég támogatások egy részének folyósítását, de nem a civilekét, hanem a kormányzati projektekre fordítandó, tehát a magyar kormány számára hozzáférhető, jóval nagyobb összegű támogatásokét. Tették ezt arra hivatkozva, hogy a kormány a norvég fél beleegyezése nélkül helyezte át a Széchenyi Programirodához a támogatási projektek lebonyolítását.

Rengeteg eljárás, nulla lebukás

A magyar kormány ezután kezdeményeztett vizsgálatot több mint hatvan hazai civil szervezet ellen. A két évig tartó akció során:

  • összesen 62 civil szervezetet vont be vizsgálatába a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal,
  • 4 alapítvány adószámát próbálta meg felfüggeszteni 15 hónapon át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal,
  • a rendőrség körülbelül 16 hónapon át nyomozott,
  • 7 szervezetet vizsgált kiemelten egy éven keresztül a NAV,
  • és 7 szervezetet ellenőrzött az ügyészség

Az eljárások végén végül egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, és legalább egy esetben bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt – emelte ki a TASZ  csütörtökön kiadott közleménye.

Szabó Máté, a jogvédő szervezet szakmai igazgatója szerint az, hogy kiderült, maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a civil szervezetek elleni vizsgálatról, megerősíti, hogy politikai támadást intézett a kormány a civilek ellen, amelynek még nincs vége. Németh Szilárd Fidesz-alelnök nyilatkozatára utalt, aki szeptemberben kezdeményezte 22, szerinte Soros György amerikai milliárdos „kampánygépezetébe” beálló civil szervezet nemzetbiztonsági átvilágítását.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!