Keresés

Orbán a BBC tudósítójáról: „Az ellenséges külföldi sajtóhoz tartozik”

Nosztalgikus interjú jelent meg a Magyar Nemzetben a hétvégén Nick Thorpe-al, a BBC tudósítójával, aki már harminc éve Budapesten él – írja a 444.hu.

Thorpe a nyolcvanas évek végén vendégül látta többek között Orbán Viktort is, és egy tea mellett beszélgettek mindenféléről, vagyis régóta személyes kapcsolatuk van. Ennek ellenére Orbán hosszú ideje nem ad neki interjút. Thorpe szerint ez azért lehet, mert „talán csak akkor szeret nyilatkozni, ha nem tesznek fel neki keresztkérdéseket, ha nem kérdőjelezik meg azt, amit mond. Ő a főorvos a nagyviziten (…), aki felülről, nem egyenrangú félként néz a betegre, aki azt sugallja, te kicsi és gyenge vagy, csak feküdj nyugodtan, ne ugrálj, mi majd megmondjuk, mi a jó neked.”

Ez nemcsak a politikusokra jellemző a tudósító szerint, hanem bírókra, orvosokra, rendőrökre is. „Néha az az érzésem, mintha itt permanens nagyvizit folyna, ahol senki nem kezeli partnerként a másikat.”

Elmeséli azt is, hogy tavaly összefutottak a Sportkórházban. „Egy testőr és egy orvos volt vele, felálltam, odamentem hozzá, hogy szia, Viktor. Kezet fogtunk, és bemutatott az orvosnak. „A member of the hostile foreign press”, így mondta. Tehát hogy én az ellenséges külföldi sajtóhoz tartozom. Ha ezt tényleg így látná, azt nagyon sajnálnám.”

Az interjúban egyébként szó esik sok minden másról, például arról, hogy került Thorpe a nyolcvanas években Budapestre, és hogy Magyarországból nem lett az a hely, ami a rendszerváltáskor lehetett volna.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!