Keresés

Órákkal előbb lezárták a határt, mint ígérték

Menekülthelyzet Röszke térségében
Fotó: Magócsi Márton

Éjfélről volt szó, de már negyed hatkor lezárták a határt Röszkénél. Most már csak azokat engedik be, akik menedékkérelmet akarnak leadni, a vasúti sínt pedig egy pengésdróttal ellátott tehervagonnal torlaszolták el. 

Border to Hungary open to 23.50.

Nemrég még ez a felirat figyelmeztette a menekülteket a szerbiai Horgasnál, hogy hétfő este 23 óra 50 percig tudnak átjutni a magyar határon. Ehhez képest már negyed hatkor lezárták a határt Röszkénél, miután elkészült a kerítés, amely most már mindkét oldalon elér a vasúti sínig. Eddig ezen a sínen jöttek be Magyarországra az emberek, most viszont egy pengésdróttal felszerelt tehervagon zárja el az utat.

Tudósítónk szerint a sínen érkezőket most a régi ötös úton levő, amúgy használaton kívüli határátkelőhöz irányítják, amelyet rendőrsorfallal zártak le. Az itt húzódó kerítésnél több száz menekült torlódott fel, és egyre többen vannak, miközben a rendőrök kis csoportokban engedik át azokat, akik menedékkérelmet akarnak beadni. Ők bemennek a határátkelőre, ahol regisztrálják őket. Úgy tűnik, a kerítésnél várakozó menedékkérők mindegyike be akarja adni a kérelmet – hiszen más módon már nem is tud átjutni.

Menekülthelyzet Röszke térségében
Fotó: Magócsi Márton

Napközben még buszokkal szállították el az embereket, és a hatóságok a regisztrációval sem nagyon törődtek.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!