Keresés

Önkéntesek újítanak fel pesti lakásokat hajléktalanoknak

Tíz önkormányzati bérlakást újítanak fel utcán élő hajléktalan családoknak a Habitat for Humanity önkéntesei.

Tíz hajléktalan család költözhet felújított önkormányzati bérlakásba 2015-16-ban a Habitat for Humanity magyarországi szervezetének “Elsőként lakhatást!” programjának keretében. A lakásokat az újpesti és a kőbányai önkormányzat biztosítja, a lakásfelújítást a Habitat végzi, a projektet pedig a Saint-Gobain építőipari nagyvállalt támogatja.

A beköltöző családok jelenleg az utcán élnek. A bérlakások felújtításában a Habitat önkéntesei mellett ezek a majdan beköltöző hajléktalan családok is részt vesznek. A program 2013 óta fut, tavaly például öt újpesti bérlakásba költöztek be hajléktalanok. Azóta egy hajléktalan ugyan már kiköltözött a felújított lakásból, Wintermantel Zsolt újpesti polgármester mégis sikeresnek nevezte a programot. “Ilyen nehéz célcsoport esetében ez komoly eredmény” – mondta.

“Tíz lakás csepp a tengerben, mégis fontos üzenete van az Elsőkét lakhatást! módszer sikerének” – mondta Szekér András, a Habitat for Humanity magyarországi igazgatója. Ez ugyanis az utcán élő hajléktalanokat az intézményi lépcsőket kihagyva tudja önálló lakáshoz segíteni.

Magyarországon 15-30 ezer ember él hajléktalanként, az elmúlt öt évben pedig 48 ezren kényszerültek átmenetileg hajléktalanszállásra költözni, vagy közterületen aludni. Szekér szerint sok hajléktalan ember nem szívesen megy hajléktalanszállóra, viszont képes helytállni egy önálló lakásban, ahol önálló egziszetenciát teremthet. Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere azt mondta, a mindennapi megélhetéshez a hajléktalan emberek számára különösen fontos, hogy legyen munkájuk. “Erdőből, utcáról nagyon nehéz munkába járni nap mint nap, de lakásból már lehet” – mondta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!