Keresés

Önkéntes babysitterek lepik el hétfőn az országot

A fél ország ugrásra készen áll, ha nem akarja hétfőn iskolába vinni a gyereket. Nyugdíjas pedagógusok, gyesen levő anyukák vállalják a gyerekfelügyeletet, de akinek ez túl sablonos lenne, mehet féláron fürdőbe, uzsitasakot készíteni, vagy Papp Réka Kinga műelemzését hallgatni.

Több mint 27 ezren csatlakoztak a Facebookon a február 29-i „Nem leszek suliban” eseményhez, aminek lényege, hogy az a szülő, aki egyetért a tanárok követeléseivel, szolidaritásból nem viszi hétfőn iskolába a gyerekét. „Mi lenne, ha mi szülők is segítenénk a tanárokat, és egyértelműen jeleznénk a Tisztelt Kormányzat felé, hogy valódi és eredményes változást szeretnénk az oktatásban, nem csak a szokásos látszatintézkedéseket és uszító propagandát” – írják az esemény kitalálói.

Arra kérik a szülőket, sztrájkoljanak ők is, és február 29-én ne engedjék a gyerekeiket iskolába, hiszen három nap hiányzást igazolhat a szülő is. A mozgalom szervezői ezt „első figyelmeztetésnek” szánják. „Fogjunk össze, így a gyerekek felügyelete is megoldható aznapra és láthatóvá válik az is, hogy MI, szülők szeretnénk-e a változást!” – olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A tiltakozás köré rengeteg program épült: az egész országból jelentkeztek olyanok, akik vállalják a gyerekfelügyeletet, ha a szülőnek hétfőn dolgoznia kell, de csatlakoztak civil szervezetek, játszóházak, színházak is, és pont hétfőn lesz a “Szökjön ki egy fürdőbe” nevű program is, ami azt jelenti, hogy az ország 35 fürdőjébe lehet ezen a napon féláron jegyet venni.

Vállalom a gyereket

Nagyon sokan ajánlották fel, hogy vigyáznak a gyerekekre, amíg a szülők dolgoznak. Így tett például a Manóca Szolgálat, akik 10 fő profi babysittert biztosítanak ezen a napon ingyenesen 10 olyan családnak, akik Budapesten élnek és nem tudják megoldani gyermekeik elhelyezését.

Nagyon bevállalós az az önmagát átlaganyukának leíró nő, aki Tibolddarócon vállal gyerekfelügyeletet, ráadásul akár tízét is egyszerre.

A felajánlók között sok a nyugdíjas tanár és nagyszülő, de találtunk egy éppen a tanári pálya elhagyását fontolgató jelentkezőt is. Egy szekszárdi nő pedig azt ajánlotta fel, hogy nemcsak hétfőn, hanem attól kezdve egész évben vigyáz a gyerekekre, ha arra igény van.

Uzsitasi, fasor keresés és Papp Réka Kinga

Aki nem elégszik meg azzal, hogy nem megy a gyereke iskolába, és valaki vigyáz rá, az elküldheti valamilyen foglalkozásokra. Abból ugyanis jó sok lesz hétfőn az országban:

 • ég alatti tanórák Döbrentén, ahol lesz kavicsfestés, középkori várépítés, túra és tavaszi növényekkel ismerkedés
 • a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán a tanáris hallgatók vállalnak gyermekfelügyeletet. Meghívójukban azt írják, hogy élményműhelyeket, különféle foglalkozásokat, játékos versenyeket terveznek, “ahol a kisebbek és a nagyobbak is megtalálnák a számukra érdekes foglalkozásokat. Ezen a napon az iskolatáskákba könyvek helyett étel és ital valamint tolltartó és egy darab füzet kerüljön”!
 • Kecskeméten, a Civil Klubban már reggel nyolctól folyamatosan fogadják a diákokat, akik helytörténeti, építészet-művészettörténeti előadásokat hallgathatnak majd. Jó idő esetén pedig kiviszik őket egy városi sétára.
 • a budapesti Önismereti Kalandparkban játékos, érdekes, inspiráló napot terveznek hétfőn. A diákokkal arról terveznek beszélgetni, hogy mit gondolnak önmagukról, mit mond róluk a tipológia, milyennek látják őket a többiek, és még hasonló, az önismeretet fejlesztő feladatok. Ez a program viszont csak akkor ingyenes, ha legalább tíz fő jelentkezik.
 • a Városligetben különleges fákat és fasorokat lehet keresni. Felnőtt kísérettel várják a gyerekeket egy nagy sétára.
 • a Róth Miksa Emlékházban reggel 8-tól este 6-ig belépődíj nélkül várják az iskolából hiányzókat. “Mozaik készítés, Róth tervek színezése, játék programok, minden egész órában junior tárlatvezetés, forró csoki a készlet erejéig és kifogyhatatlan jókedv vár rád is, ha eljössz” – írják.
 • A Milestone Intézetben lesz zsíros kenyér hagymával, palacsinta, és menzatea
 • aki kíváncsi rá, hogy milyen egy tanszék, ami korában bölcsődeként működött, az mindenképpen vigye el a gyerekét hétfőn a Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékére, azt ígérik ugyanis, hogy ott majd megmutatják ezt.
 • A Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola is meg szeretné mutatni, hogy a diákokat érdekli a jövő, a tanáraik és az iskolájuk, ha valaki ezzel egyetért, azt várják hétfőn reggel negyed tízre a tornaház nagytermébe és egy rövid tájékoztató után vegyen részt a különböző programokon. Az iskola természetesen megtartja a tanórákat azoknak a diákoknak, akik nem szeretnének részt venni a sztrájkban.
 • A Stúdió K Színház egész nap várja a diákokat közéleti klubbal, Zékány Diának, a Kassák Múzeum múzeumpedagógusának kreatív foglalkozásával, de aki kíváncsi Papp Réka Kinga összehasonlító elemzésére a Macbeth és III. Richárd televíziós utóéletéről, annak is a színházban a helye.
 • angolul lehet tanulni a Bar-ANGOL által szervezett programban, ahová elsősorban azokat a középiskolás diákokat várják, akik nyelvvizsgára, vagy érettségire készülnek.
 • a Hátsó Kapu független színházban közösen főzik majd ebédet a gyerekekkel, de lesz uzsitasak alkotóműhely, robbantó, szurkáló kísérletek és kokárda készítő kézimunka csoport is.
Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!