Keresés

Ombudsman: Megfélemlítő, ami Miskolcon történik

Elmarasztalta a miskolci romatelepen zajló kilakoltatásokat és razziákat egy friss ombudsmani jelentés, amely szerint az önkormányzat intézkedései megfélemlítő hatásúak, és számos alapjogot sértenek. A jelentés a razziák leállítására szólít fel, de Lázár Jánosnak és Balog Zoltánnak is talált feladatot a témában.

Elkészült a miskolci szegényeket sújtó intézkedéseket vizsgáló ombudsmani jelentés. Az Index összefoglalója szerint Székely László, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa működésének legnagyobb társadalmi jelentőségű ügyeként emlegette a jelentést, amiből szerinte hamarosan az egyetemen is oktatni fognak.

A jelentés részben azokról a razziákról szól, amelyeket a számozott utcákban hajtott végre a Miskolci Önkormányzati Rendészet, többek közt a gyámhivatallal karöltve, akik szúrópróbaszerűen vizsgálták az emberek hűtőjét, vécéjét, ellenőrizték a bérleti szerződéseket és az állattartási szabályok betartását. A jelentés szerint a razziák megfélemlítő hatásúak, és többek közt sértik a magánszférához, a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot, ezért azonnal meg kell szüntetni őket.

Az ombudsmani jelentés vizsgálta a kilakoltatásokat és azt a lakásrendeletet is, amely Miskolc elhagyásához kötötte a jogosan járó pénz kifizetését. Utóbbit a Kúria időközben megsemmisítette, de az ombudsman most arra kérte fel a miskolci önkormányzatot, hogy működjön együtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, előzze meg a kilakoltatásokat, dolgozzon ki tervet a hajléktalanná válók elhelyezésére, és az Emmivel együtt alakítsanak ki egy komplex telepfelszámolási programot.

Ezen kívül arra kérte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja ki, hol zajlanak még hasonló razziák, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek pedig a miskolci nyomortelepek lakóinak életkörülményeit kellene megvizsgálnia, majd kidolgozni egy ehhez kapcsolódó intézkedési tervet. A jelentés szerint sem a razziák, sem a kilakoltatások nem fogják megoldani a problémákat, csak elmélyítik a konfliktusokat.

Mi is többször foglalkoztunk a miskolci szegényeket sújtó intézkedésekkel. Néhány napja írtuk meg, hogy Miskolcon megszüntették a lakbértámogatást és szűkítették azoknak a körét, akik lakásfenntartási támogatáshoz jutnak, mindezt pedig épp a számozott utcák lakói szenvedték meg a legjobban. Az önkormányzat szerint a párhuzamosságok miatt mégis szükség volt erre a lépésre. Áprilisban az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díját emelték majdnem a duplájára úgy, hogy a lakóknak elfelejtettek szólni róla. A felszámolás és az intézkedések elől harminc család menekült Kanadába, de az itt maradtak közül is sokan vágynak oda. A felszámolásra ítélt számozott utcákból sokakat Miskolc és az ország legnagyobb szegregátumába, a Lyukóvölgybe költöztettek. Az itt készült képriportunkat itt találja.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!