Keresés

Oldódott az idegenellenesség Magyarországon

Magas, de tavalyi szinten áll az idegenellenesség Magyarországon. Mintha nem is lett volna a menekültellenes kormányzati kampány.

Hiába volt a nemzeti konzultáció és a menekültellenes kampány, és hiába vonultak át az országon menekültek tíz- és százezrei, nem nőtt, sőt az év során csökkent a menekültekkel szembeni elutasítás Magyarországon – ismerteti a Népszabadság a Tárki felmérését.

A magyaroknak így is több mint harmada idegenellenes, de míg áprilisban a megkérdezettek 46 százaléka volt elutasít, júliusra ez 39, október végére pedig 36 százalékra csökkent. Ezzel az októberi idegenellenességi adat a 2014-es szinten áll.

Csökkent ugyanakkor a menekülteket kedvelők aránya is, viszont egyre többen vannak, akik mérlegelnék, kiket engednének be. Arányuk már nyáron is 56 százalékos volt, és az ezóta emelkedett.

Az emberek a határon túli magyarokkal a legmegengedőbbek, az arabokkal ellenségesek, de a szírekkel toleránsabbak, mint a többiekkel szemben. A teljes adatsort később közlik.

A kutatásból kiderül az is, hogy a dél-alföldi településeken ismeretlen fogalom az idegenbarátság – olvasható a Népszabadságban.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!