Keresés

Nyomoznak a Baptista Szeretetszolgálatnál

Költségvetési csalás a gyanú. 

Különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Baptista Szeretetszolgálat állami támogatású házi segítségnyújtás szolgáltatásával kapcsolatban – írja az Index a pestisracok.hu-ra hivatkozva.

A Magyar Államkincstár a nyáron ellenőrzést tartott minden olyan egyháznál vagy egyházi szervezetnél, amely állami támogatásból lát el szociális feladatokat. Komoly hiányosságokat egyedül a Baptista Szeretetszolgálat házi segítségnyújtó szolgálatánál tártak fel: az ellátottak által igazolt munkavégzés és a dokumentált feladatellátás között nagyságrendileg ötven százalékos eltérés volt.

Augusztus 6-án az államkincstár leállította a szeretetszolgálat feladatellátásának finanszírozását, és a leadott elszámolást fiktívnek minősítette, majd különösen jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett az adóhatóságnál ismeretlen tettes ellen. A Baptista Egyház alapítványa 3,2 milliárd forinttal nem tudott hitelt érdemlően elszámolni. A NAV megerősítette, hogy az ügyben nyomozást folytatnak.

Az állami támogatás megszűnése miatt a szeretetszolgálat a múlt héten mintegy 800 házi gondozót bocsátott el. Révész Szilvia, a szervezet kommunikációs igazgatója közölte: méltánytalannak és aránytalannak tartják a Magyar Államkincstár eljárását, ezért kérelmezték a döntés felülvizsgálatát. Az államkincstár által jelzett szabálytalanságok miatt a szeretetszolgálat is rendkívüli vizsgálatot indított, feljelentést tett és fenntartói biztost jelölt ki.

Szerinte továbbra is ellátják a csaknem 8500 segítségre szoruló, velük szerződésben lévő embert. Az ügy rendezése érdekében kormányzati szervekhez fordultak és tárgyalásokat folytatnak.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!