Keresés

Nyolc helyett kilenc évig tarthat az általános iskola

A gyerekek buszoztatásával számolná fel a szegregációt Balog Zoltán, aki nagyobb figyelmet fordítana az első négy osztályra. A Fidesz frakcióülésén is fontos téma lesz az oktatás, ahol akár Pokorni Zoltán tanácsát is megfogadhatják, amely nyolcról kilenc évre növelné az általános iskolai képzést. 

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is beszélt a kormányzat oktatással kapcsolatos terveiről. Balog az Inforádió Aréna című műsorában azt nyilatkozta, az általános iskola sokszor nem adja meg azt az alapképzettséget, amire szükség lenne a középiskolában, ezért az első négy osztályra különösen nagy figyelmet kell fordítani a jövőben – idézi az Index.

A miniszter a szegregáció kérdéséről is beszélt, ami mostanában az egyik legfontosabb vitatéma az oktatás területén. Balog többször visszautasította néhány civil szervezet vádját, miszerint a kormány legalizálná a szegregációt a számára kedves iskolákban, és most is elmondta, hogy nem hajlandó vitázni azon az alapon, mintha „egy gonosz állami akaratról lenne szó”. A miniszter szerint az elkülönítést meg kell állítani, például olyan iskolaközpontokkal, ahová buszokkal szállítanák a gyerekeket, de fontos eszköznek tartja a munkahelyteremtést és a szülők mobilizálását is. (Legutóbb egy kormányközeli jogászközpont szervezett konferenciát a kérdésben, ahol ismét összecsapott a kormány és az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

Rogán Antal a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt arról, hogy az oktatás fontos téma lesz a Fidesz mai, kihelyezett frakcióülésén. A frakcióvezető szerint megvitatják majd Pokorni Zoltán javaslatát, amely szerint érdemes lenne nyolcról kilenc évre növelni az általános iskolai képzést, de vitázni fognak a szakképzés és a gimnázium kapcsolatáról is. „Van egy olyan álláspont, hogy nem szabad összekeverni az egyetemre való felkészítést és a szakképzést, mert a legtöbb európai uniós országban ez két külön irány” – mondta.

Tetszett a cikk? Ossza meg!
Olvasna még több ilyet? Kövesse az Abcúgot a Facebookon is!